Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy

24. 9. 2016
Rodinné poklady: Jak na tradiční české pokrmy
Generacemi prověřené, máme je v chuťové paměti i v rukou. Recepty na omáčky, fazolky na smetaně a guláše patří mezi rodinné poklady. Podělme se o ně.

Houbová omáčka s knedlíky

4 porce příprava: 160 minut

1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, 100 g másla, 4 šalotky, 100 g sušených lišek, 200 ml bílého vína, 1 lžička kmínu

KNEDLÍKY: 2 rohlíky, 200 g polohrubé mouky, sůl, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce

Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem (zbytek odložte), opečte ze všech stran na másle. Maso vyjměte a ve výpeku orestujte zbylý špek a jemně nasekanou šalotku. Přidejte namočené lišky, opečte je a podlijte vínem. Až se odpaří alkohol, vraťte maso a dejte přiklopené péct při 180 °C do trouby (asi 120 minut), podle potřeby podlévejte. Na knedlíky smíchejte rohlíky nakrájené na kostičky s moukou a špetkou soli, přidejte mléko a žloutky, promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte do těsta, které rozdělíte do mikrotenových pytlíků tak, že ho shrnete na dno a zformujete do válečků. Uzavřete a uvařte ve vroucí vodě (asi 28 minut – po 14 minutách obraťte).

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Skladba svatojánského koření se kraj od kraje liší, ale vy se pokuste nasbírat zejména pelyněk černobýl, třezalku, kapradí a k tomu i chrpu, mateřídoušku, devětsil, dobromysl, heřmánek,…

Nejčtenější články