Rodokmeny aristokracie dokazují: Porody zkracují ženám život

Rodokmeny aristokracie dokazují: Porody zkracují ženám život

LONDÝN - S každým dítětem, které porodí, žena riskuje, že si zkracuje život o čtyři procenta svého předpokládaného věku dožití, zatímco na délku života muže nemá počet jím zplozených dětí žádný vliv. K tomuto závěru dospěli britští a němečtí vědci. Jejich studii zveřejnil Royal Society´s journal.

Přesto se ženy dožívají v průměru vyššího věku. Vysvětluje se to jednak biologickými faktory, ale také způsobem života. Muži prý častěji riskují, více pijí alkohol a kouří, častěji se dostávají do potyček, ženy mají údajně větší sklon k zdravějšímu způsobu života.

Ke svému výzkumu využili vědci Gabriele Doblhammer z německého Planckova institutu a Jim Oeppen z univerzity v Cambridge studii z šedesátých let Hollingsworth peerage data, která obsahuje rodokmeny 4000 představitelů aristokracie z let 1603 až 1959, kdy ještě prakticky neexistovaly pilulky proti početí.

K využití rodokmenů aristokracie měli vědci jednoduchý důvod. Chtěli tak maximálně vyloučit vliv vedlejších faktorů, jako je postavení ve společnosti a životní úroveň, které by mohly interpretaci výzkumu ztížit, pokud by sáhli do různých sociálních vrstev.

V podstatě si svou studií potvrdili, že v souladu s evoluční teorií mohou živí tvorové využívat svou energii buď "na údržbu svého těla" nebo na produkci potomstva. Vztaženo na lidi to znamená, že s růstem počtu dětí se průměrný věk snižuje. A jak jinak, pouze u žen. (Korzo)

Doporučujeme

Články odjinud