Když se vám nechce do obchodu pro pečivo, upečte si doma vlastní. S těstem vám pomůže domácí pekárna.
Suroviny:
250 ml mléka
špetka cukru
1 lžička soli
3 lžíce oleje
2 vejce
500 g hladké mouky
1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto.
Výběr těch nejlepších domácích pekáren chleba najdete na Hledejceny.cz.
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněném nebo silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a vytvarujeme rohlíky.
Těsto rozdělíme např. stěrkou na cca 15 bochánků, které necháme cca 10 minut odpočinout.
Pomocí rozvalovacího válečku vyválíme elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Po zamotání mírně uválíme.
Martina Machová
20. března 2020
Nebo těsto rozdělíme na cca 4 díly, podle toho, jak chceme mít rohlíky velké. Z každého vyválíme kruh a pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme trojúhelníky. Vrchní cípy zahneme k sobě a motáme směrem k cípu. Po zamotání mírně uválíme.
Tímto způsobem motáme i plněné rohlíky. Horními cípy překrýváme náplň a ta nám při pečení nevyteče.
Cípem dáváme vždy na plech, aby se rohlíky při pečení neotevřely!
Naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečcím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30–40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C (cca 10 minut), pak stáhneme teplotu na 170 °C a dopečeme, až mají zlatou barvu.
Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.
Jestli milujete rohlíčky, vyzkoušejte i ty pivní. Recept najdete ve videu:
Domácí pekárny
23. listopadu 2021