Rohlíky z domácí pekárny. Zkuste náš vymazlený recept | Foto: iStock

Foto: iStock

Rohlíky z domácí pekárny. Zkuste náš vymazlený recept

Domácí pekárna nám upeče nejen chleba, ale pomůže nám i s přípravou těsta na rohlíky. Že pekárnu nemáte? Nevadí, těsto můžete zadělat i ručně, jen to dá trošku víc práce. Pojďme si tedy ukázat jak na to.

Suroviny:

260 ml vlažné vody

20 g oleje

10 g soli

500 g polohrubé výběrové mouky

17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí)

5 g cukru

Postup:

Pokud máte domácí pekárnu, všechny přísady dejte do nádoby v předepsaném pořadí a zapněte program na přípravu kynutého těsta.

Pokud pekárnu nevlastníte, doporučuji zadělat nejdříve kvásek z 2 lžic vody, droždí, cukru a 1 PL mouky. Kvásek nechejte na teplém místě vzejít a pak přimíchejte ostatní přísady. Těsto nechte cca 40 minut kynout.

Jakmile máte takto připravené těsto, postupujte dle našeho videa.

Pokud chcete mít rohlíčky krásně lesklé, můžete je před pečením pomašlovat vajíčkem a třeba i posypat solí, sýrem nebo prostě tím, co máte rádi. Pečeme v předehřáté troubě cca 10–15 minut při 200 °C.

Pokud máte rádi k snídani teplé rohlíčky a nechce se vám vstávat o několik hodin dříve, můžete si večer těsto zadělat (stačí opravdu jen zadělat, kynout nemusí), vytvarovat rohlíky, dát na plech a přikryté mikrotenovým sáčkem nechat kynout v lednici nebo ve stejně chladné místnosti. Vzhledem k tomu, že ochlazování těsta je pozvolné, budou kvasinky ještě nějakou dobu pracovat a rohlíky tak nakynou. Přibližně za 3 hodiny se těsto ochladí natolik, že kvasinky přestanou být aktivní.

Nemusíte se obávat toho, že by tím těsto ztratilo na kvalitě – naopak. V těstu se plně rozvinou všechny chuťové vlastnosti a rohlíky tak budou lepší. Ráno stačí vytáhnout nachystané plechy do tepla, a než se předehřeje trouba, kvasinky se opět proberou a začnou pracovat.

Tento postup můžete použít nejen na rohlíky, ale i na loupáčky.

Také milujete jemné rohlíky? Vyzkoušejte karlovarský. Recept najdete ve videu:

Doporučujeme

Články odjinud