Krůtí roláda s kapiemi a houbami
6 porcí, příprava: 90 minut
700 g krůtích prsou
sůl
mletý černý pepř
6–8 středně velkých hub (lesních nebo žampionů)
2 lžíce másla
1 lžíce sterilovaného hrášku
2–3 celé naložené kapie
150 g plátků anglické slaniny
Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Krůtí prsa prokrojte, roztáhněte na plát, rozklepejte, osolte a opepřete. Houby nakrájejte na větší kusy, poduste je chvíli na másle, osolte a zamíchejte do nich hrášek. Plát masa vyložte kapiemi (můžete z nich oloupat slupky), na kapie rozprostřete do válečku houby a pevně zatočte do rolády. Roládu obalte plátky slaniny, zajistěte provázkem nebo režnou nití a pečte nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Během pečení podlévejte vodou a výpekem. Krůtí roládu podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami a zelenými fazolkami.
Pokračování 2 / 4
Hovězí roláda a la ptáček
6 porcí, příprava: 2 hodiny
2 velké pláty roštěnce
sůl
mletý černý pepř
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžíce medu
100 g plátků anglické slaniny
2 kvalitní párky
5 křepelčích vajíček (nebo 3 slepičí na čtvrtky)
4 střední naložené okurky
1 syrová mrkev nakrájená na dlouhé nudličky
2–3 lžíce oleje
Troubu předehřejte na 160 až 170 °C. Roštěnou rozklepejte a přeložte přes sebe tak, aby vznikl plát na roládu.Ten osolte, opepřete a potřete směsí hořčice a medu. Vyložte ho plátky slaniny, přidejte párky, vajíčka natvrdo, okurky a mrkev a srolujte. Hovězí roládu zavažte provázkem a opečte ji ze všech stran zprudka na oleji, podlijte trochou vody a zakrytou pečte za občasného podlévání asi hodinu. Roládu podávejte s opečenou, dušenou nebo grilovanou kořenovou zeleninou.
Pokračování 3 / 4
Vepřová roláda s houbami a játry
6 porcí, příprava: 90 minut
1 větší vepřová panenka
sůl
mletý černý pepř
150 g kuřecích prsíček
5 lžic smetany ke šlehání 33%
150 g kuřecích jater nakrájených na kousky
100 g hub nakrájených na kousky
150 g šunky nakrájené na malé kostičky
1–2 dl červeného vína
3 lžíce brusinkového kompotu
Troubu předehřejte na 170 °C. Panenku podélně rozkrojte (ale nedokrojte), rozevřete a znovu na obou stranách podélně rozkrojte tak, aby se celá rozevřela do plátu, který rozklepejte. Kuřecí maso rozsekejte nahrubo v mixéru, smíchejte ho se smetanou, játry, houbami a šunkou – smetanu přidávejte raději postupně, aby nebyla směs příliš řídká. Hmotu rozprostřete na osolený a opepřený plát a sviňte pevně do rolády, kterou zajistěte provázkem.
Vepřovou roládu pečte za občasného podlévání vodou nejprve zakrytou asi 30 minut, potom odkryjte a pečte ještě asi půl hodiny. Hotovou roládu vyjměte a zabalte ji do alobalu. Pekáček dejte na oheň, do výpeku nalijte víno a až se rozpustí připečené kraje, přidejte brusinky a nechte 5 minut povařit. Vepřovou roládu podávejte s brusinkovou omáčkou a bramborovými knedlíčky plněnými špenátem.
Pokračování 4 / 4
Kuřecí roláda s čočkovou omeletou
6 porcí, příprava: 2 hodiny
1 vykostěné menší kuře
sůl
mletý černý pepř
100 ml smetany ke šlehání 33%
1 větší pórek – světlá část
2 lžíce oleje
100 g vařené červené čočky
2 rozšlehaná vejce
1 lžíce nasekané petrželky
100 g rozpuštěného másla
Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře vykostěte a připravte si plát na roládu – kůží dolů. Odřezky z prsíček a skeletu rozmixujte se solí a trochou pepře. Do hmoty pomalu přilévejte smetanu, a když je hladká a dobře roztíratelná, natřete ji na plát masa. Pórek nakrájejte nadrobno a orestujte ho na velké pánvi na oleji. Přidejte čočku, orestujte ji a vše zalijte rozšlehanými vejci s petrželkou. Když je omeleta ztuhlá, položte ji opečenou stranou na potřený plát, vše pevně sviňte do rolády a zajistěte provázkem. Kuřecí roládu polijte rozpuštěným máslem, podlijte vodou a vložte do trouby. Pečte ji zakrytou poklicí nebo alobalem asi 40 minut, potom odkryjte a pečte ještě 30 minut. Občas podlévejte vodou. Masovou roládu podávejte například s bramborem či rýží a čerstvým salátkem.