Roman Hadrbolec tváří Gustino 2008

Roman Hadrbolec tváří Gustino 2008

Skutečnost, že vyvážené stravování je základem nejenom úspěšného dne, ale má i přímý vliv na výkonnost zaměstnanců, je všeobecně známa. V realitě každodenního života ale není příliš snadné, hlavně během hektického pracovního týdne, dostát zásadám zdravé výživy. S řešením přichází společnost Accor Services a mezinárodní program „GUSTINO“. Jeho cílem je usilovat o zvýšení povědomí v oblasti vyvážené stravy mezi zaměstnavateli, zaměstnanci, ale i v řadách široké veřejnosti.

Proč jste se rozhodl spolupracovat s Gustinem? Jak již mnohokrát zaznělo, hlavním cílem programu Gustino je propagovat zdravý životní styl a vyváženou stravu. Zdravá strava ale zároveň musí zůstat chutnou a pestrou. Proto jsem svojí osobou velmi rád zaštítil program Gustino, který podporuje zdravou a přitom – a to bych rád zdůraznil – chutnou a rozmanitou stravu.

V čem vlastně spočívá vaše spolupráce s Gustinem? Speciálně pro Gustino jsem připravil originální recepty, kompletní menu, která ukazují, že zdravé a zároveň chutné stravování není vůbec složité a ani nákladné.

Myslíte, že v dnešní době fast-food restaurací má smysl zabývat se zdravým životním stylem? To v každém případě. Dnešní doba je velmi uspěchaná, uspěchané je i naše myšlení, takže když nemáme čas, využíváme fast-food restaurace. Místo toho, abychom si uvědomili, že by pro nás bylo lepší udělat si o něco více času a dát si v klidu oběd dle svých představ. Tím tak doplníme vhodnějším způsobem energii na další část dne.

Jste vy sám příznivcem zdravého životního stylu? Jak jsem již řekl, jsem jeho příznivcem. Momentálně však žiji velmi hekticky, ale snažím se o to, abych byl zdravý, protože bez toho bych těžko odolal pracovnímu shonu. Denně si dávám čerstvé ovoce a zeleninu. A hlavně, což je taky velmi důležité, piji hodně vody.

Stále hodně cestuje, žijete hekticky – jak se vám v tom shonu daří hlídat své stravovací návyky? Já se musím přiznat, že skoro vždy mi unikne snídaně, což není zrovna dobré. Ale jinak se v průběhu dne snažím udělat si čas na oběd, dávám si i ovoce a večer si zpravidla dávám nějaký sendvič se zeleninou a masem nebo kuřecí maso připravené na woku. Občas, pravda, zhřeším a udělám si mé oblíbené těstoviny s tvarohem, cukrem a skořicí, přelité rozpuštěným máslem, ale to opravdu není tak často…

Vařil jste světovým celebritám jako Arnold Schwarzenegger, Cher, Tom Cruise, Nicole Kidman, Jack Nicholson, Paul Newman a další a stále působíte převážně v zahraničí – vnímáte velký rozdíl mezi naší kuchyní a našimi stravovacími návyky a kuchyní evropskou, potažmo světovou? Která kuchyně je podle vás nejzdravější a kde naopak zdravou stravu téměř „neřeší“? Každá země má jiné stravovací návyky, ale ve velkých metropolích můžete vidět společný vliv různých trendů v gastronomii. Například my Evropané máme stále v oblibě zejména italskou kuchyni. Ve světě se stává stále populárnější asijská kuchyně, které vévodí kuchyně japonská. Já sám mám nejraději vietnamskou, korejskou a japonskou kuchyni, která je nejzdravější. Jinak musím říct, že v každé zemi se najdou lidé, kteří zdravou stravu „neřeší“. Záleží na každém z nás, jak se svým zdravím naložíme a co všechno svému tělu dopřejeme.

Jaké pokrmy připravujete nejraději? Vzhledem k tomu, že jsem český kluk, který vyrostl na maminčiných vydatných domácích polévkách, tak jsou to samozřejmě polévky. Kombinuji netradiční suroviny a chutě, jako např. pomerančovo-mrkvový, řepovo-malinový, pórkovo-hruškový krém. Také mne hodně ovlivnila vietnamská kuchyně, kde převažuje ovoce a zelenina v nejrůznějších kombinacích, celkově asijská kuchyně patří k mým nejoblíbenějším. Samozřejmě nesmím zapomenout na dezerty!

Vařil jste v Americe, nemáte v Čechách problém se sháněním některých potřebných surovin? Uzpůsobil jsem řadu svých receptur českému prostředí, tak, aby si každý doma mohl dle mého návodu uvařit. Hodně pracuji s hruškami, pórkem, rád vymýšlím neobvyklé kombinace. Jsou samozřejmě přísady, které se sem dováží a nejsou tedy stále ještě snadno dostupné. Vzhledem k tomu, že hodně cestuji, nemám problém si tyto ingredience obstarat, nicméně pokud vařím doma v Čechách, hledám vhodnou „náhradu“, která je z domácích zdrojů a mnohdy tak přijdu na další skvělé kombinace.

Na závěr se dá se obecně říci, že bychom se v Čechách stravovali více či méně zdravě? To se tak myslím říci nedá, ale určitě sílí trend jít novým, zdravějším směrem. V okruhu svých známých a příbuzných to vidím tak půl na půl. Každopádně je v poslední době větší osvěta zdravé výživy a také větší výběr zdravých surovin, ovoce a zeleniny, což nám rozhodně napomáhá stravovat se zdravěji.

PŘIPRAVILI JSME SI PRO VÁS S ROMANEM TAKÉ NĚKOLIK TIPŮ, JAK SI DOMA V KUCHYNI PORADIT SE ZDRAVOU VÝŽIVOU

Jak docílit zdravé úpravy jídel, čeho se všeobecně v kuchyni vyvarovat? Vyvarovat bychom se měli zejména úpravám s použitím vyššího obsahu tuku – smažení, fritování. Dále bychom také měli upustit od častého zahušťování omáček a polévek – ať už moukou nebo smetanou apod.

Čím zahustit omáčku místo tučné smetany / mouky / jíšky? Omáčku můžeme zahustit rozmixováním různé zeleniny, která je její součástí – ať už cibule, celer, mrkev nebo rajče apod.

Čím nahradit smetanu či šlehačku? Smetanu či šlehačku je možné nahradit jogurtem nebo sýry typu Lučina, žervé či taveným sýrem. Majonézu můžeme také nahradit jogurtem.

Solení – vadí? Nevadí? Neměli bychom to se solí přehánět. Měli bychom omezit množství soli ve vodě na vaření. Rozhodně doporučuji používat jodizovanou sůl.

Glutamáty – jak se jim vyvarovat? Musíte důkladněji prozkoumat složení/obsah surovin, což by mělo být vždy viditelné na obale.

Co instantní přípravky… Osobně se jim vyhýbám a to radím i kuchařům v mé restauraci.

Jaké upřednostňujete pečivo? Dávejte přednost celozrnnému pečivu.

Jak připravit chutný, ale přitom zdravý a lehký dresink (vyvarovat se majonéze? K tomu stačí např. pomerančová šťáva, balzamikový ocet, olivový olej, čerstvá bylinka jako např. tymián a trošku soli a pepře.

A co takové Maso, uzeniny ...? Maso by mělo být v menším množství než příloha a vybírat bychom si měli méně tučné kusy. Omezit bychom měli konzumaci bůčku, z uzenin se vyhněte jitrnicím, jelitům, paštice, anglické slanině … Ryby naopak můžete všechny.

Přílohy – co ano, co ne, co lze čím nahradit? Všeobecně byste měli jíst více zeleninových příloh. Kalorické těstoviny nahraďte kuskusem. Vynechávejte smažené úpravy brambor, houskové knedlíky … Jako přílohu můžete jíst bulgar (předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice), různé druhy rýží jako je Basmati, jasmínová, divoká …

Dezerty – co ti z nás, kdo mají rádi sladké? Lze si nějak poradit? Určitě ano, z dezertů doporučuji zejména lehké ovocné – ať už saláty, přírodní sorbety nebo dorty připravené z nízkotučného tvarohu. Zejména v nadcházejících letních měsících. Ovoce je velmi rozmanité, takže i příznivci sladkých chutí si mohou přijít na své a to volbou ovoce s větším obsahem cukru.

Jaké sýry? Vybírejte sýry bohaté na vápník, s co nejnižším obsahem soli a tuku v sušině.

Jaká zelenina / ovoce je teď nejvíce „in“, co doporučujete jako ideální ingredienci pro zdravou kuchyni? Dnes je spektrum ovoce a zeleniny daleko širší, tzn. je z čeho vybírat. Můžeme si pochutnat a přitom se najíst lehce a zdravě… Ideální ingrediencí je pro mě velmi zdravý zázvor. Je sice výraznější chuti, můžeme ho však v menším množství použít ve spoustě receptů (nejlépe s mořskými plody, ale i na maso vepřové nebo kachní či k dochucení sladkých jídel) – pozitivně ovlivňuje naše zažívání a pomáhá odbourávat tuk, pomáhá při žaludečních a zažívacích potížích, snižuje hladinu cholesterolu… Dále pak cibule, paprika, rajčata, brokolice, špenát, chřest, lilek… Z ovoce jsou stále populární maliny, jahody, citrusové plody, ananas… Vynikající je i granátové jablko. Neměli bychom v žádném případě zapomínat na čerstvé bylinky, které dodají pokrmům tu správnou výjimečnou chuť – tymián, bazalka, petrželka, řeřicha, šalvěj…

Na závěr však podotýkám, že i u zdravé stravy platí staré známé „všeho s mírou!“

Doporučujeme

Články odjinud