Romantická láska může trvat i více než dvacet let, prokázali neurologové

Romantická láska může trvat i více než dvacet let, prokázali neurologové

Věříte psychologům, kteří vám tvrdí, že romantická láska a zamilovanost mohou trvat jen rok a půl či maximálně tři roky? A že je pak přirozené, že už romantické city a nadšení ze svého partnera necítíte? Pak jste se nechali uchlácholit a smířili s tím, že jste nepotkali lásku svého života. Podle amerických neurologů totiž romantická láska a zamilovanost mohou trvat i více než dvacet let. A mají nezvratné důkazy.

Zatímco psychologové do mozku nevidí, neurologové mají techniku, s jejíž pomocí mohou zobrazit aktivitu jednotlivých center v mozku. Pomocí magnetické rezonance mohou přesně sledovat aktivitu mozku při nejrůznějších činnostech. A také v zamilovanosti.

Tým neuroložky Bianky Acevedové sledoval pomocí magnetické rezonance mozek čerstvě a vášnivě zamilovaných dvojic. Přesně popsal aktivitu mozku v jednotlivých centrech, když sledované osoby byly s novou láskou a cítily silné emoce zamilovanosti. Pak neurologové nasadili skenovací elektrody na hlavu osobám po padesátce, které žily v manželství více než jednadvacet let a které tvrdily, že svého partnera stále velmi milují. A světe div se. Když těmto osobám Acevedová předložila fotku milovaného protějšku, jejich mozek začal být stejně aktivní jako mozek těch, kdo byli čerstvě zamilovaní.

„Její tým prokázal, že mozek mužů a žen ve středním věku vykazoval stejnou aktivitu jako u mladých milenců, kteří byli na počátku intenzivní zamilovanosti a prožívali nejvášnivější část vztahu na samém počátku,“ píše deník Huffington Post.

Přesto mozek obou skupin vykazoval jeden rozdíl. U manželů po dvaceti letech už nebylo tolik aktivní centrum pro zpracování úzkostí, naopak mnohem aktivnější bylo centrum řídící pocity klidu a pohody.

Doporučujeme

Články odjinud