Rostliny na jiných planetách by mohly být žluté či rudé, ale ne modré

Vědci pracující pro vesmírnou agenturu NASA oznámili, že pokud rostliny na jiných planetách jsou, mohly by být rudé či žluté, ale je krajně nepravděpodobné, že by měly modrou barvu.

Vědci se zaměřili na to, jakým způsobem rostliny absorbují různé druhy světla, aby tak pomohli při hledání života na jiných planetách. Nancy Kiangová, biometeoroložka pracující pro NASA, tvrdí, že se svým týmem objevila, proč jsou rostliny zelené. Tým zjišťoval, jak rostliny a některé bakterie na Zemi odrážejí a absorbují světlo, aby potom počítačový model mohl předpovědět, jaké jsou další možnosti.

V našich rostlinách absorbuje světlo chlorofyl a vyrábí z něj energii fotosyntézou. Vědci si ale již dlouho lámali hlavu s tím, proč většina našich rostlin absorbuje více červeného a modrého světla a méně zeleného. Teď se ukázalo, že červeného světla se k rostlinám prostě dostává nejvíce a modré světlo je na pohlcení nejsnazší.

"Nepohlcují zelené, protože mají dostatek světla z modrého a červeného. Zelené prostě nepotřebují," říká Nancy Kiangová, biometeoroložka pracující pro NASA. "Rostliny zelené světlo odrážejí a vypadají tedy zelené. Na jiných planetách by mohly převažovat jiné barvy a rostliny by mohly pohlcovat světlo jiné vlnové délky. Protože ale rostlinám nejvíce vyhovuje pohlcování světla modrého, je nepravděpodobné, že by se ho, byť i na jiné planetě, vzdávaly a jevily se tak modré."

Doporučujeme

Články odjinud