Rovnou za nosem | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Rovnou za nosem

[Soutěž] Říká se – všude dobře, doma nejlépe. A je to pravda. Měli bychom tedy udělat všechno pro to, aby náš domov byl opravdovou oázou klidu a harmonie. Svůj byt se přirozeně snažíme zařídit do barev, které lahodí našemu oku. Víme ale, co lahodí našemu nosu? Smyslů máme pět. Na žádný bychom neměli zapomínat.

První, co nás při vstupu do prostoru upoutá, je nejen estetika či nápaditost zařízení, ale především jeho vůně. Ačkoli si to možná přímo neuvědomujeme, vůně působí velice silně na naše emoce a náladu. Je to proto, že čich je spojen s částí mozku, která řídí centrum pro naše emocionální odpovědi. Některé vůně dokonce mohou vyvolat vzpomínky na dávno zapomenuté události. Věřte proto svému nosu. Spolehlivě vám napoví, zda zůstat, anebo udělat čelem vzad.

Vzhledem k tomu, že na nás různé vůně mají různé účinky, můžeme se pomocí aromaterapie zbavit například únavy nebo stresu. O blahodárných účincích vonných silic věděli již staří Egypťané. Éterické oleje se proto dodnes používají při prevenci a léčbě akutních i chronických onemocnění.

Pomocí vůní se můžeme léčit v pohodlí našeho domova. Stačí mít po ruce pouze aromalampu a příslušné esence. Rostlinné silice se díky inhalaci, koupeli nebo masáži dostanou do krevního oběhu a tím pak dále do mozku. Mozek na vůni reaguje a začne do těla vysílat náležité signály.

Mezi nejrozšířenější éterické oleje patří například eukalyptus, citronová tráva, levandule, cedr nebo santalové dřevo.

Éterické oleje můžeme dále v domácnosti použít nejrůznějším způsobem. Přidávat do vody na žehlení, do vody na podlahu, dávat do skříní či do auta.

Pokud i vy chcete vyzkoušet samoléčbu pomocí aromaterapie, soutěžte dnes s námi o interiérové vůně společnosti Aria Pura, s. r. o.

SOUTĚŽIT MŮŽETE ZDE

Doporučujeme

Články odjinud