Rovný postoj zvýší odolnost vůči emocionální bolesti a uleví od stresu

Rovný postoj zvýší odolnost vůči emocionální bolesti a uleví od stresu

Kolikrát jsme za svůj život slyšeli od svých matek: „Stůj rovně. Nehrb se. Narovnej se!“ A kolikrát nám to lezlo na nervy. Matkám, které byly v tomto neúprosné, by ale jejich potomci měli děkovat.

Rovná páteř při sezení či stání a rovný postoj jsou totiž nejen symbolem dominance a hrdosti, ale mají přímý vliv na mozek a centra zvládání emocionální bolesti.

Vědci z Toronta a Los Angeles totiž prokázali, že osoby stojící či sedící rovně jsou mnohem odolnější vůči vnímání bolesti než ty, které sedí či stojí ve shrbené poloze.

„Pokud přijme člověk postoj mocný, rovný a dominantní, dojde v jeho těle k uvolnění testosteronu, který souvisí s vyšší tolerancí vůči bolesti, navíc se sníží hladina kortizolu, což zase vede ke snížení vnímání stresu,“ tvrdí docent Scott Wiltermuth z Kalifornie, jenž na výzkumu pracoval.

Zvláště účinná je aplikace vzpřímeného a dominantního postoje ve chvíli, kdy člověk musí čelit emocionální bolesti a stresu. „Rozchod či jiná stresující situace mohou být mnohem méně bolestivé,“ tvrdí docent Wiltermuth.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Kirstie Alley zhubla 40 kg a radikálně změnila svůj šatník!

Doporučujeme

Články odjinud