Rozhádaní manželé by se měli rozejít - už kvůli dětem

Rozhádaní manželé by se měli rozejít - už kvůli dětem

Nový výzkum ukazuje, že rodiče, kteří spolu zůstávají jen kvůli dětem, jim spíše prokazují medvědí službu.

Děti z rodin, kde rodiče zůstávají v manželství, ale často se hádají, prospívají ve škole hůř, než děti, které vychovává jeden rodič ve stabilním prostředí. Děti z rozhádaných rodin navíc častěji užívají drogy a trpí poruchami chování. Pravděpodobnost, že děti z takzvaně "konfliktních rodin" začnou pít, je dokonce o třetinu vyšší, než u dětí vychovávaných jen jedním z rodičů.

Rozhádané manželství má vliv až do dospělosti: děti z těchto rodin častěji mají potomky už jako velmi mladí lidé a trpí problémy se vztahy. "Manželství není univerzální recept," říká Kelly Musicková z Cornell University. "Naše výsledky ukazují, že ačkoliv dětem prospívá život s oběma biologickými rodiči ve velkém procentu případů, není to tak vždy."

Jak uvádí list Guardian, Musicková se zaměřila na to, jaký vliv má různé rodinné uspořádání na život dětí. "Děti z konfliktních rodin s větší pravděpodobností - a jde o nárůst o 45 až 75 procent - předčasně opouštějí školu, mají špatné známky, začínají kouřit, opíjejí se, kouří marihuanu, mají nemanželské děti a rozvádějí se," dodává Musicková.

Musicková a její tým analyzovali informace a život ve dvou tisících rodinách a sledovali děti od věku čtyř do třiceti čtyř let. Zjistili, že vyrůstání v rozhádaném prostředí mimo jiné vedlo ke čtyřicetiprocentní pravděpodobnosti rozvodu. "Dětem se daří nejlépe, když mají silnou vazbu na rodiče a když po nich rodiče vyžadují konzistentní disciplínu," tvrdí Musicková.

Doporučujeme

Články odjinud