Rozhovor s Beátou Rajskou: To, že byla Coco „odložená“ v sirotčinci, v ní povzbudilo touhu změnit svůj život

Rozhovor s Beátou Rajskou: To, že byla Coco „odložená“ v sirotčinci, v ní povzbudilo touhu změnit svůj život

O životě francouzské ikony Coco Chanel a jejím vlivu na vývoj světové módy jsme si povídali s Beátou Rajskou. Životní příběh Gabrielle Chanelové můžeme sledovat v úterý 13. prosince na ČT.

Coco Chanel patří k nejvýraznějším postavám v dějinách módy. Co vlastně tato sebevědomá Francouzka v 1. polovině 20. století dokázala?

Nejpodstatnější je to, že Gabrielle Chanelová, svým způsobem „osvobodila“ ženu. Přispěla k tomu válka, která napomohla úspěšnosti jednoduchých střihů a siluet, které Gabrielle ve svém krejčovském salonu prosazovala. Její žerzejové úplety doplněné „barokními“ brožemi a nepravými perlami nebo „malé černé“ jsou v módě nesmrtelné.

Do jaké míry rozhodl o jejím dalším životě fakt, že ji otec po smrti matky společně s dalšími sourozenci „odložil“ do sirotčince? Byl právě tento okamžik pro její budoucnost zlomový?

To, že měla Coco cit a vidění, je nepopiratelné. A to, že byla „odložená“ v sirotčinci, v ní určitě jen povzbudilo touhu změnit svůj život, ale v žádném případě bych tento okamžik nepovažovala za zlomový.

Měla ve svých profesních začátcích nějakého důležitého spojence, který se ve světě módy orientoval?

Ano. Dokázala si udělat spojence z každého, o kom věděla, že jí pomůže posouvat se ve společenském žebříčku, který byl pro ni tak důležitý. Jak z mužů, kteří se jí dvořili, tak z umělců a hvězd, které byly její nejlepší reklamou.

Svým přístupem k životu musela Coco Chanel tehdejší společnost přinejmenším provokovat. Nejenom muže, ale určitě i spoustu žen…

Do její doby byli krejčí jen „služebníci“. Ona byla jiná svým přístupem. Využitím každé situace, či už se někde ukázat nebo promluvit. Provokovat svým vlastním oděvem - vůbec ne okázalostí, ale naopak jednoduchou elegancí. Využíváním koketnosti, ženskosti, ale i mecenášství (samozřejmě vždy jejím osobitým přístupem), to vše byly momenty, které společnost dráždily a Coco posouvaly vpřed.

V roce 1916 si otevřela svůj první módní salon ve francouzském letovisku Biarritz. V čem se nejvíce lišila od konkurence a zvládala i obchodní stránku věci?

To je to nejdůležitější. Vymyslet a realizovat oděv dokázalo a dokáže realizovat spousta couturierů (nebo návrhářů), ale jen málo má cit pro byznys. Gabrielle velmi brzo pochopila, že móda je byznys jako každý jiný. Její cit pro situaci, prodej, marketing a reklamu byl úžasný a je neuvěřitelně inspirující.

Je pravda, že kolaborovala s nacisty, a proto musela po válce z Francie odejít?

To, jestli kolaborovala, ví jen ona. Neboť jak píšou knihy: „Tato součást Gabrielliných aktivit zůstává záhadou.“ (zprávy i nezprávy uložené údajně ve vojenských archivech). Henri Gidel - Coco Chanel.

Jak se projevuje nevšední odkaz této výjimečné ženy v současné módě?

Pokud opomeneme již zmíněné žerzeje, nepravé perly, „malé černé“, jednoduché kostýmky bez límců a velké bílé večerní toalety, tak především tím, že žena nemusí vypadat ani jako kanárek, ani jako diamantová skříň, aby uchvátila.

Co vy osobně na Coco Chanel nejvíce obdivujete?

Všechno. Je mým velkým vzorem. Obdivuji její přístup k byznysu, k módě, čich a cit pro situaci, charisma… Jediné, co jí „nezávidím“, je její vnitřní osamělost, ale i to je úděl takových emotivních a senzuálních lidí, jako byla ona.

Její životní příběh plný tajemství připomene dvoudílný italský koprodukční film z roku 2008 s Barborou Bobuľovou a Shirley MacLaineovou v hlavních rolích. První část vysílá program ČT2 v úterý 13. prosince ve 20 hodin. Tu druhou pak o týden později ve stejný čas.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud