„Šestnáctým rokem se setkávám s klienty, u nichž převažuje energeticky bohatá potrava nad vyváženou, biologicky hodnotnou. Tento systém stravování je bezpochyby jedním z prvních článků řetězce nejčastějších zdravotních problémů. Je počátkem začarovaného kruhu nejen pro jedince trpící celoživotní nadváhou, ale i pro ty, kteří ve snaze zvládnout namáhavé pracovní tempo, zapomenou na to nejdůležitější na kvalitní a zdravou stravu. A s tím vám mohu pomoci,“ říká Lada Nosková, majitelka poradny Diet Plan.
Lado vy se již roky zabýváte zdravou stravou, pohybem a zdravým životním stylem. Zdravý životní styl – spojení, které slyšíme skloňovat ve všech pádech v televizi, rozhlasu, čteme články, zejména s jarem, kdy přicházejí na řadu diety do plavek, budeme o zdravím životním stylu slýchat ze všech stran. Co to ale vlastně je zdravý životní styl? To přece nejsou jen diety…
Lada: zdravý životní styl je mnohem větší spektrum než si představíte.
1. PESTRÁ A VYVÁŽENÁ STRAVA – jíme proto, abychom dodali organismu potřebnou energii a živiny. Ne proto, abychom uspokojili pouze své chuťové potřeby. Pivo a guláš se šesti není to, po čem organismus touží. Vyváženou stravou myslíme taková jídla, která naplňují denní potřebu organismu přijmout dostatek sacharidů – abychom měli energii pro práci, sport a ostatní povinnosti bílkovin – abychom podpořili obnovu a tvorbu svalové hmoty - jako hlavního pohonného motoru pro náš metabolismus - a tuků – jako důležitou součást tvorby našich hormonů a dalších významných látek. Jak z uvedeného vyplývá, vyvážená strava nejsou extrémistické přístupy s vynecháním příloh, vynecháním mléčných výrobků, masa a podobně. Ani žádné drastické diety. To, že jíte zdravě a vyváženě, poznáte snadno tak, že máte na talíři zastoupeny všechny složky výživy (sacharidy, bílkoviny, tuky), a to ve správném poměru.
2. VYHÝBÁNÍ SE STRESU, PRAVIDELNÝ ODPOČINEK A DOSTATEČNÝ SPÁNEK
Odpočinkem myslím „dobití baterek“, čili něco, co mě posílí a povzbudí. Nemám tedy na mysli sednout si na 3h do hospody… Myslím tím to, co mě přivede na jiné myšlenky, vyčistí hlavu, změní tempo - a tato energie mi pomůže lépe zvládat pracovní vytížení a stres. Pro každého může dobití baterek vypadat jinak: někdo si rád zajde na ryby, na procházku, někdo do kina, do divadla, někdo jen tak „polenoší“ s knížkou. Jak to každému vyhovuje. Neméně důležitý je pravidelný spánek. Organizmus si při spánku doplňuje spotřebovanou energii, vylučuje škodlivé látky a připravuje se na další aktivitu. Zdravý dospělý by měl spát minimálně 6 až 7 hodin denně.
3. POHYB
Fyzická aktivita zvyšuje energetický výdej. Díky sportu nejen formujeme postavu, ale hlavně pomáháme v boji proti stále se rozšiřující civilizační chorobě, jakou je obezita.
4. VYHÝBÁNÍ SE UŽÍVÁNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK A NADMĚRNÉHO PITÍ ALKOHOLU
Kouření a pití alkoholu neprospívá našemu srdci, plícím ani játrům. V kombinaci s nezdravým jídelníčkem bohatým na živočišné tuky, přídatné látky a bez zastoupení zeleniny jde o přímou vstupenku do světa zdravotních problémů a nemocí. Vyhněte se alkoholu - pokud si chcete dopřát sklenku, volte značkové suché víno nebo vinný střik / jedno malé pivo.
Lidská psychika je velmi komplikovaná a často je naším největším protivníkem právě ve chvíli, kdy si máme odepřít sladké nebo něco tučného, ale na co máme nezřízenou chuť, nebo se jít hýbat. Máte nějaké doporučení, jak sami sebe motivovat, jak sami sebe v tomto směru pomyslně porazit?
Lada: Ano, to máte pravdu. A právě to silné „PROČ“ nám může pomoci překonat překážky. Dostatečně silně motivovaný člověk dokáže víc, než ten, který „BY MĚL“. A v tom je celé kouzlo. Se záchvaty chutí, pokušeními a leností nejvíce bojují ti lidé, kteří přesně neví, proč to (dietu, cvičení...) drží. Nemají jasný cíl, plán, horizont jak dlouho tomu věnují čas a jakého výsledku můžou dosáhnout. Moje rada zní: najděte si proč, stanovte si cíl – reálný, zvolte správnou cestu – ne příliš strmou, abyste se v průběhu nevyčerpali, pravidelně se za dílčí kroky odměňujte a jděte za svým. Pokud nemáte důvod něco změnit, nedělejte to. Zbytečně se dostáváte do kolotoče nezdarů a nedůvěry v sama sebe.
Když porazím sebe samu, pustím se do cvičení a diety, resp. zdravé stravy, obvykle vše vydrží přes víkend, jenže pak přichází oběd s kolegy v restauraci, doma nestíhám vařit pravidelně… Co s tím?
Lada: Je to zase absence toho silného proč. Proč moji klienti dokáží jít s kolegy na oběd a přitom nesklouznou z cesty? Mají silnou motivaci a možnost jít tam, kde si nutně nemusí dát svíčkovou se šesti. Teď jsem například zkusila spolupráci s Pizzou Coloseum, kde jsme nutričně vyvážená jídla označili jako Diet Plan. A jídla v tomto stylu, jako jsou ryby, saláty, ale třeba i kvalitní hamburger dnes již najdete v řadě restaurací, tedy ani na oběd mimo domov se nemusíte vzdát nutričně vyváženého jídla.
Je to poprvé, kdy takto přímo spolupracujete s restaurací a „počítáte kalorie v menu“?
Lada: Ano, je to poprvé, kdy sestavuji jídlo pro restaurace. Ale ta myšlenka mě nadchla natolik, že bych ráda pokračovala. Věřím, že i hostům (nejen mým klientům) to pomůže. Budou tak mít příležitost porovnat jak se cítí, když jí vyváženě a nevyváženě. Zejména bavíme-li se o obědech, lidé se mohou potýkat s únavou v kanceláři, brzkým hladem a jinými problémy způsobenými nevyváženým jídelníčkem. Čímž ale nechci říct, že ostatní jídla v menu nedoporučuji, menu nabízí saláty, lehčí těstoviny, ryby. Nicméně pokrmy označené DP jsou doporučené i pro ty, kdo se snaží jíst lehce, zdravě a při tom se udržovat v dobré kondici.
Když si někdo objedná nutričně vyvážené jídlo a dá si k tomu i předkrm či zákusek, má to ještě smysl?
Lada: Vždy to má přeci smysl. Každé zdravé jídlo, které v životě sníme, se počítá! Navíc pro ty zákazníky, kteří potřebují v restauraci strávit více času, např. na obchodní schůzce, jsme připravili i zdravý předkrm, kterým rozhodně nic nepokazíte.
Řadí se bezlepková jídla ke „zdravějším“ jídlům? Jsou vhodná pro diety?
Lada: Bezlepková jídla mají svůj smysl pro lidi s bezlepkovou dietou. Přináší jim úžasnou možnost dát si těstoviny, pizzu ve své oblíbené pizzerii, aniž by narušili svou dietu. Neumíte si představit, jak mohou být tito lidé “ochuzeni” o zážitky v restauracích. Jak je složité si vyjít s přáteli a najít ten vhodný podnik. Je úžasné, že dnes již v řadě restaurací na tyto lidi myslí a připravují bezlepkovou pastu a pizzy. Pro člověka, jež netrpí na nesnášenlivost lepku, nemá tato potravina žádný extra benefit. Chci tím říct, že není nutričně či kaloricky výhodnější než běžná pasta. Není ani dietnější, není proto důvod si ji dávat, když nemusím.
Je vhodné si dát byť nutričně vyvážené jídlo i později večer, nebo to už je jedno, co si vlastně dám?
Lada: Nikdy to není jedno! Pokud se máte rádi, záleží vám na zdraví a na dobré kondici, nikdy není jedno, co jíte. Pokud sedíte pozdě večer v restauraci, můžete zvolit dobře nebo hůř. Je to na vás. S jídly jako ryba, salát nebo kvalitní maso nikdy neuděláte chybu. Taková jídla hravě obstojí i v konkurenci večerních nešvarů v podobě smažáku nebo fast foodu.
Je vhodné si dát jídlo v restauraci, když jdu z fitness centra nebo jiného cvičení? Není pak cvičení k ničemu?
Lada: Když jdu z fitcentra, udělala jsem něco pro zdraví, je vhodné uvědoměle pokračovat a dát si “správné jídlo”. Myslím, že málo komu by se chtělo utrácet čas, peníze i energii tréninkem v posilovně a pak to úsilí “zazdít” něčím nezdravým. Ale každý jsme jiný, někdo cvičí proto, aby mohl následně zaběhnout do fast foodu… Každého volba.