Rozhovor s Petrem Mukem o Floridě a jiném cestování

Zpěvák Petr Muk miluje cestování. Donedávna zůstával při svých dovolených spíše v Evropě, ale počátkem tohoto roku tuto tradici porušil. Rozhodl se totiž okusit vody Atlantského oceánu z druhé strany a vydal se na studijní dovolenou na Floridu.

Rozhovor s Petrem Mukem
o Floridě a jiném cestování

Zpěvák Petr Muk miluje cestování. Donedávna zůstával při svých dovolených spíše v Evropě, ale počátkem tohoto roku tuto tradici porušil. Rozhodl se totiž okusit vody Atlantského oceánu z druhé strany a vydal se na studijní dovolenou na Floridu.

 

Co Vás to napadlo - strávit dovolenou u knížek ?
Moje dovolená na Floridě nebyla samozřejmě jen o učení, ale tak dlouho jsem bojoval se svou angličtinou, až jsem si dal začátkem roku závazek, že už nechci být pouhým začátečníkem. A protože mi jedna kamarádka povídala tak dlouho o jejích zkušenostech z podobných pobytů, rozhodl jsem se, že to zkusím taky. Nechal jsem se na její radu ubytovat v hostitelské rodině a dobře jsem udělal, protože jsem pak měl možnost konverzovat v angličtině od rána do večera. Agentura STUDENT AGENCY, která pobyt zařizovala, mi nabídla pobyt ve Fort Lauderdale, což je město asi 40 km vzdálené od Miami. Říká se mu americké Benátky a taky tak vypadají. Všude kolem Vás je voda a Vy se máte možnost dostávat z jednoho místa na druhé na lodích plujících po místních kanálech. Já jsem si ale přeci jen pro rychlejší přesuny vypůjčil auto a tím jsem spíše přejížděl to velké množství zvedacích mostů, kterých tam najdete desítky. Se "svým" autem jsem pak ve volných odpoledních hodinách a o víkendech cestoval po Floridě.

 

Co všechno jste viděl?
Samozřejmě Miami, ale tam je zajímavá opravdu jen ta slavná pláž a Fort Lauderdale mi z tohoto hlediska přišlo mnohem zajímavější. Na doporučení agentury jsem si vyjel na Key West a ten mě opravdu nadchnul. Nejjižnější část Ameriky, na níž se dostáváte přes několik ostrůvků propojených mosty mě skutečně dostala. Nemohl jsem si samozřejmě nechat ujít Orlando a jeho zábavné parky jako Magic Kingdom, velkou atrakci Tampy - Bush Gardens nebo rozlehlé bažiny Everglades. Za 14 dní jsem toho myslím stihl poměrně dost. Navštívil jsem i západní - mnohem klidnější - pobřeží Floridy, kde jsem se mohl vykoupat v Mexickém zálivu.

 

A Vaše angličtina?
Za 14 dní se člověk cizí jazyk samozřejmě nenaučí, ale dostane docela dobrý základ, na kterém může stavět. A učit se v soukromé škole v zahraničí - to je úplně něco jiného než školy u nás. Vzpomínám na to moc rád. Hlavní je s jazykem po návratu nepřestat. Proto mám každý týden několik hodin výuky, přestože je můj pracovní diář hodně přeplněný.

 

Co v něm všechno najdeme?
V dubnu vyšel maxisingl jako předzvěst nového alba, které vychází právě teď. Všechny aktivity jsem proto doposud podřizoval právě práci na nové desce. Ihned po Floridě jsem začal zkoušet v muzikále Johanka z Arku, v němž účinkuji téměř denně a ještě do toho jezdím po republice s programem zaměřeným na drogovou problematiku. Jsem člověk, který je spokojený s tím, co dělá a že má co dělat. Ale jako každý se taky těším na těch pár volných týdnů, které si každoročně vyšetřím v létě. Tento rok jsme si vyjeli společně s dětmi na naší chatu na Lipno a na další z řeckých ostrovů, které mám rád - a to na Korfu.

 

Je začátek listopadu, tedy čas na zamyšlení, co s příští dovolenou�
Na to je přeci jen ještě dost brzy, ale rád bych v příštím roce navázal na Floridu a vyjel na studijní pobyt do Irska. Už jsem STUDENT AGENCY požádal o nový katalog.

 

Petra Muka zpovídala Gabriela Pavesková

Doporučujeme

Články odjinud