Vepřová pečeně na rozmarýnu
Suroviny
1,20 kg vepřového masa – kotlety (vcelku)
1 svazek rozmarýnu
sůl
pepř mletý
3 lžíce olivového oleje
1 kg brambor
500 g šalotky
250 ml vepřového vývaru
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso omyjte a osušte. Z poloviny rozmarýnu nasekejte lístky, smíchejte je se solí a pepřem a ze všech stran vetřete do masa. Maso poklaďte zbylým rozmarýnem a pečte asi 2 hodiny. Po 1/2 hodině maso obložte bramborami a šalotkou. Po další 1/2 hodině přilijte vývar. Měkké maso nechte asi 10 minut odpočinout. Poté maso nakrájejte a na talířích obložte pečenou zeleninou a bramborami.
Jak si z rozmarýnu vyrobit repelent? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Krémové hořčičné kuře s rozmarýnem
Suroviny
4 kuřecí prsa
4 lžičky ghí přepuštěného másla
2 ks šalotky
1 stroužek česneku
200 ml bílého vína – suchého
4 lžičky celozrnné hořčice plus na dozdobení
400 ml smetany 30%
2 lžičky medu
4 snítky rozmarýnu plus na dozdobení
1 špetka soli
1 špetka pepře mletého
Postup
Maso omyjte, očistěte a osušte. Každé prso podélně rozřízněte na dva plátky, osolte a opepřete z obou stran. Ve vyšší pánvi rozehřejte lžičku tuku a zprudka je orestujte tak, aby na povrchu vznikla zlatavá krusta, 3 až 4 minuty z každé strany.
Maso vyjměte z pánve, pak v ní rozehřejte další lžičku tuku a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Po minutě přidejte najemno nasekaný česnek, a až zesklovatí, přilijte víno a nechte jej zcela zredukovat, aby v pánvi zůstalo jen pár lžic hustší omáčky. Vmíchejte hořčici a chvíli restujte. Pak přidejte smetanu, med a 2 snítky rozmarýnu, zamíchejte a nechte omáčku 3–5 minut probublávat, dokud nezhoustne. Rozmarýn odstraňte, omáčku rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Vložte do ní kuřecí prsa a krátce prohřejte. Jídlo dozdobte čerstvými bylinkami a hořčicí.
Marta Pušová
25. října 2022
Pokračování 3 / 5
Hovězí maso s mrkví a rozmarýnem
Suroviny
300 g cibule
2 lžíce rostlinného oleje
sůl podle chuti
mletý pepř podle chuti
600 g hovězí kližky
2 lžíce hladké mouky
1000 ml hovězího vývaru
400 g mrkve
3 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup
Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte ji na rozpáleném oleji, přidejte osolené a opepřené maso nakrájené na kostky a 10 minut opékejte. Poté maso zasypte hladkou moukou, lehce orestujte, zalijte hovězím vývarem a vařte doměkka asi 100 minut. Ke konci dušení přidejte na kostky nakrájenou mrkev a nasekaný rozmarýn. Podávat můžete s opečeným pečivem.
Marta Pušová
14. října 2022
Pokračování 4 / 5
Slaný koláč s bramborami a rozmarýnem
Suroviny
listové těsto 1 ks
brambory (velké) 4 ks
polotučný tvaroh 150 g
tvrdý sýr 100 g
vejce 1 ks
rozmarýn (čerstvý) 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia. Tvaroh smíchejte s nastrouhaným sýrem a osolte a opepřete. Těsto rozložte na plech s pečicím papírem, potřete ho tvarohovou směsí a poklaďte bramborami nakrájenými na tenké plátky. Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na cca 25 minut. Podávejte zasypané čerstvým posekaným rozmarýnem.
Pokračování 5 / 5
Rozmarýnový cheesecake
Suroviny
115 g másla
4 vejce
120 ml smetany ke šlehání
5 ks rozmarýnu + na ozdobu
375 g bílého jogurtu tučného a přes noc vykapaného
1 ks citronové šťávy
200 g mascarpone
400 g smetanového sýra
55 g mletých vlašských ořechů
190 g máslových sušenek
200 g cukru krupice
2 žloutky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem a zvnějška ji obalte alobalem, boky potřete máslem. Rozdrťte sušenky a smíchejte je s ořechy a rozpuštěným máslem. Ve formě je lžící natlačte a uhlaďte. Korpus upečte dozlatova, 10–15 minut. V robotu při nízkých otáčkách míchejte smetanový sýr, mascarpone a cukr. Poté vmíchejte jedno po druhém vejce a žloutky.
Přilijte smetanu a citronovou šťávu, promíchejte a přidejte najemno nasekané lístky rozmarýnu, rozlijte na korpus. Formu vložte do hlubšího pekáče, kam nalijte vodu. Pečte asi 40 minut. Cheesecake se musí uprostřed po poklepání chvět. Vychlaďte a formu sundejte. Potřete jogurtem a ozdobte rozmarýnem.