Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému postihující převážně mladé osoby mezi 20 a 40. rokem života. Onemocnění u většiny pacientů začíná první klinickou událostí, zahrnující nejčastěji zrakové, senzitivní nebo motorické příznaky.

Po různě dlouhé době klidu pak následují další ataky neurologických obtíží. Pokud nemoc není léčena, tak průměrně po 10 až 20 letech přechází u většiny postižených do sekundární progrese s pozvolným nárůstem neurologické invalidity, asi u 50% pacientů se po 15 letech projevují podstatné postižení fyzických a kognitivních funkcí se značným socioekonomickým dopadem.

Příčina onemocnění není jednoznačně známá, velmi pravděpodobně jde o kombinaci genetické dispozice s různými vlivy zevního prostředí, jako např. infekce, nedostatek vitaminu D, kouření atd. Velkou roli hraje autoimunitní zánět, který celý problém spouští tím, že imunitní systém napadne nervový systém. Později přicházejí ke slovu mechanismy neurodegenerace. Ty jsou zřejmě z velké části nastartovány zánětem a v průběhu onemocnění postupně převládají. Oba tyto procesy vedou k ničení nervových buněk.

Lékaři používají zatím pouze léky protizánětlivé, které mají efekt jen v případě, kdy ještě nedošlo k podstatnému poškození centrálního nervového systému. Pokud mají tyto léky mít pro pacienta skutečný smysl, musí být léčba zahájena včas. Z toho vyplývá i jasný požadavek na časné stanovení diagnózy. Podstatný pokrok ve vyšetřovacích metodách dnes umožňuje stanovit diagnózu s velkou pravděpodobností již ve fázi prvních příznaků, vždy je ovšem nutno vyloučit jiné nemoci. První příznaky pozná i praktický lékař, který následně pošle potencionálního nemocného k odbornému lékaři, který může provést příslušná vyšetření a testy.

Lékaři rozhodně preferují včasné odhalení nemoci a s tím spojené léčení, neboť jedině tak se dá zachránit značná část nervového systému, který by se jinak zcela nenávratně poškodil. Brzká terapie zamezuje vzniku částečné či plné invalidity a s ní spojené podstatné snížení kvality života včetně ekonomických dopadů.

„Jsme rádi, že po několika letech úsilí odborníků se konečně stává interferon beta dostupný po prvních klinických příznacích roztroušené sklerózy i českým pacientům,“ říká doc. MUDr. Eva Havrdová z Neurologické kliniky Karlovy univerzity. „Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal rozhodnutí, na jehož základě od 1. května 2009 je hrazena časná léčba pro Betaferon. Předpokládáme tak, že tato nová naděje pro naše pacienty bude provázena i zlepšením kvality života a udržením práceschopnosti pacientů s roztroušenou sklerózou. Tato vrtkavá nemoc s nepředpokládatelným průběhem i tíží se tak dostává zase o kousíček blíž naší kontrole.“

Bohužel neexistuje lék, který by uměl roztroušenou sklerózu vyléčit, ale lékaři mají k dispozici několik léčebných postupů, které příznivě ovlivňují průběh nemoci. Mnohé ze symptomů lze úspěšně zvládat a léčit, předpokladem je především včasná a dostatečná léčba.

zdroj: doc. MUDr. Eva Havrdová

Doporučujeme

Články odjinud