Růže upevňují paměť

Růže upevňují paměť

Snad odnepaměti jsou růže pokládány za nejkrásnější a nejdůstojnější květiny, které nejlépe vyjadřují sílu citů, již chová dárce k jejich příjemci. Symbol horoucí lásky však podle německých univerzitních vědců má ještě další nezanedbatelný význam. Jejich vůně totiž posiluje paměť.

Experti z univezit v Hamburku a Lübecku však nezkoumali, jak květinový dar ovlivňuje vzpomínky a pocity obdarovaného. U pokusných osob, jež se zapojily do jejich experimentu, se soustředili na jejich schopnost poradit si se zadanými úlohami a zapamatovat si a znovu si vybavit jejich řešení.

První, denní fáze pokusu, jehož se zúčastnili všichni testovaní, probíhala v místnosti prosycené vůní růži. Ve druhé, noční, je pak rozdělili do dvou skupin. Jedna se odebrala na lůžko do prostor, kde přetrvávalo vonné aroma, druhá spala bez jeho přítomnosti. Po probuzení si ti, kteří během hlubokého spánku vdechovali tutéž vůni jako při bdění, snadněji vzpomněli na postup nutný k vyřešení zadaných úkolů.

Vědci si tak ověřili, že čichové vjemy a podněty slouží nejen k vyvolávání vzpomínek na minulé děje, ale mohou se významně uplatnit i při cílené aktivaci center paměti. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud