Ryby chrání před ztrátou paměti

10. 9. 2008
Ryby chrání před ztrátou paměti
Dostatek lososa nebo tuňáka v potravě snižuje riziko mrtvice a poškození mozku s následnou ztrátou paměti. Nesmí být ale smažený. Zjistili to finští vědci.

Výzkumníci zjistili, že lidé, kteří jedí dostatek pečených či grilovaných ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jsou méně náchylní k poškození mozku, které vede ke ztrátě paměti, demenci a má souvislost se vznikem mozkové mrtvice.

"Předešlé studie ukázaly, že ryby a rybí tuk pomáhají v prevenci mrtvice. Náš výzkum je ale dosud jediný, který studoval vliv rybí stravy na vznik tzv."tichých" mozkových poškození u jinak zdravých seniorů," říká vedoucí výzkumu Jyrki Virtanen.

Omega-3 mastné kyseliny najdeme v lososech, makrelách, herincích, sardinkách, ale třeba i ve vlašských ořechách. Donedávna byl znám jejich protizánětlivý účinek a pozitivní vliv na srdce.

Finský tým zkoumal 3 660 osob po pětašedesátce, kteří prodělali CT mozku kvůli "tichému" mozkovému poškození či mrtvici, ale jinak byli v dobrém zdravotním stavu.

Zjistilo se, že muži a ženy, kteří jedli alespoň třikrát týdně potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, měli o více než čtvrtinu nižší pravděpodobnost vzniku "tichých" poškození mozku. Jedna porce týdně snížila toto riziko o 13 procent oproti lidem, kteří tuto stravu nekonzumovali vůbec. Odborníci ale upozorňují, že smažené ryby z dosud neznámých příčin tyto účinky nemají.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Co se kariéry týče, můžete si spokojeností mnout ruce, protože vše běží dle vašich představ. Díky intelektuálnímu Merkurovi se vám otevírají nové obzory a lákavé možnosti. Pokud působíte v…

Nejčtenější články

Články odjinud