Pozoruhodnou vlastnost má rybí maso. Pokud ho totiž rodička během těhotenství pojídá, dokáže podporovat růst plodu. Nastávající maminka, v jejímž jídelníčku jsou ryby hojně zastoupeny, bude mít bezpochyby větší novorozeně, než její kolegyně holdující tradiční stravě.
Rybí maso konzumované v těhotenství může zvyšovat i porodní váhu dítěte. Pokud jsou ryby ze zdravých vod, nehrozí žádné poškození plodu.
Podle některých odborníků však může být pojídání velkého množství ryb pro těhotné ženy nebezpečné. Většina těchto tvorů totiž žije ve znečištěné vodě.
Doktor Imogen Rogers z britského Bristolu, který se zmíněné problematice věnuje, varuje zvláště před rybami, v jejichž těle se ukládá velké množství rtuti. Jsou to hlavně dravé druhy. Podle Rogerse by se těhotné matky měly určitě vyhýbat i žraločímu masu.
Rtuť z něj totiž proniká přes placentu do vyvíjejícího se plodu a může poškozovat jeho nervový systém. (Plus)