Také vám na přípravu večeře nezbývá příliš mnoho času a trpíte výčitkami svědomí, že šidíte svou rodinu? Nebo ten čas naopak obětujete, a pak vám chybí jinde? Buďte chytrá a usnadněte si život!
Bageta s rajčaty a mozzarelou
Ingredience:
1 velká bageta, 3 menší rajčata, 150-200 g mozzarely, 2-3 stroužky česneku, 100 ml olivového oleje, bylinková sůl, mletý pepř, pár čerstvých lístků bazalky, provensálské koření
Postup:
V oleji rozmícháme rozmačkaný česnek a najemno posekanou bazalku. Rajčata nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme, bagetu pokrájíme zešikma na plátky a naskládáme je na plech. Každý plátek bagety potřeme ochuceným olejem a položíme plátek rajčete. Osolíme, okořeníme pepřem a provensálským kořením. Nakonec posypeme sýrem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zapečeme asi 10 minut, do zrůžovění okrajů.
Kuskus se zeleninou a sýrem
Ingredience:
1 hrnek kuskusu, 2 hrnky vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 sáček mražené zeleniny (jakoukoliv máme rádi), 250 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, pár oliv, voda na uvaření zeleniny
Postup:
Kuskus nasypeme do vhodné nádoby a zalijeme vařící vodou, ve které jsme rozvařili kostku bujónu (kdo nechce bujón, stačí vodu osolit). Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut stát. V hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu, do vařící vsypeme zeleninu a asi minutu povaříme. Zcedíme a propláchneme studenou vodou. Do kuskusu vmícháme olej, okapanou zeleninu a na kostičky nakrájený sýr. Kdo rád, přimíchá na kolečka nakrájené olivy. Chutná teplé i studené.
Balkánský pekáč
Ingredience:
cuketa, brambory, rajčata, cibule, česnek, tvrdý sýr, balkánský sýr, sůl, mletý pepř, sušená bazalka, olivový olej, zelená petrželka
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce do poloměkka a oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, přepůlíme je. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky, tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky. Pekáč nebo zapékací misku vytřeme olejem a naskládáme do ní nastřídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Posolíme, opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou. Konzumujeme samotné nebo s chlebem.
Pangasius raz-dva
Ingredience:
4 porce pangasia, sůl, drcený kmín, olej Jogurtová omáčka
Postup:
Rybu necháme rozmrznout. Osušené porce z obou stran osolíme, posypeme drceným kmínem a poprášíme moukou. Z obou stran usmažíme na rozpáleném oleji. Na talíři přelijeme rybu jogurtovou omáčkou. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Jogurtová omáčka Ingredience: 200 g bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, 1 lžička olivového oleje, hrst čerstvého kopru, sůl, 1 lžička citronové šťávy Postup: Jogurt smícháme s hořčicí, olejem, citronovou šťávou a vmícháme nadrobno posekaný kopr. Omáčkou přeléváme na talíři porce ryby.
Vaříte rádi? Jděte na Recepty
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!