Rychlá večeře z jednoho hrnce: Zkuste dýňové rizoto nebo kari s cizrnou

Rychlá večeře z jednoho hrnce: Zkuste dýňové rizoto nebo kari s cizrnou

Méně stát u plotny a víc si povídat u večeře? Připravte si jídlo v jednom hrnci, pánvi nebo pekáči. Vaření pak trvá jen chvilku, přesto si všichni pochutnají!

Těstoviny s fenyklem a cuketou

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut):
400 g uvařených širokých nudlí
1 malou cuketu
1 čerstvý fenykl
1 cibuli
100 ml smetany
150 g parmazánu
150 g schwarzwaldské šunky
sůl, pepř
olej na smažení

POSTUP:
Cuketu a fenykl nakrájejte na plátky. Cibuli nasekejte nadrobno, šunku na proužky. Na oleji v hluboké pánvi opečte cibuli a po chvíli přidejte šunku a opečte ji do křupava. Přidejte cuketu, fenykl a opečte vše doměkka. Vmíchejte smetanu, prohřejte a nakonec do pánve vmíchejte hotové těstoviny. Vše ještě krátce prohřejte a těstoviny podávejte posypané parmazánem.

Pokračování 2 / 8

Dýňové rizoto

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut):
1 lžíci másla
1 cibuli
1 menší dýni Hokkaidó
300 g kulatozrnné rýže
200 ml bílého vína
1,5 litru kuřecího vývaru
80 g jemně nastrouhaného parmazánu
sůl, pepř
2 lžíce zakysané smetany

POSTUP:
V pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit. Přidejte na kostičky nakrájenou dýni a opečte ji. Vše podlijte vínem, nechte ho trochu odpařit a vmíchejte rýži. Promíchejte. Postupně přilévejte podle potřeby vývar. Rizoto občas promíchejte, dolévejte vývar a vařte 25–30 minut, dokud není rýže uvařená na skus. Nakonec rizoto podle potřeby osolte, opepřete, vmíchejte parmazán a zakysanou smetanu.

Pokračování 3 / 8

Kuřecí kousky se smetanou

POTŘEBUJETE :
(na 4 porce, doba přípravy 20 minut, doba pečení 30 minut ) 
500 g kuřecích prsních řízků
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
300 ml smetany
50 g parmazánu
1 lžíci nasekané petrželky
1 velkou bagetu
200 g plátků čedaru
sůl, pepř
olej
2 stroužky česneku

POSTUP:
Maso nakrájejte a jemně naklepejte, osolte a opepřete. Smetanu promíchejte s prolisovanými stroužky česneku, citronovou kůrou a parmazánem. Maso vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku a zalijte smetanou. Pečte asi 20 minut. Pekáček vyjměte a navrch dejte nakrájené plátky bagety a vložte zpět do trouby. Po 10 minutách vyjměte, na bagetu dejte plátky sýra a pečte dalších 10 minut.

Pokračování 4 / 8

Noky s bazalkou

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut):
600 g hotových noků
1 velký svazek bazalky
3 stroužky česneku
8 lžic olivového oleje
100 g mletých mandlí
sůl, pepř
100 g nastrouhaného parmazánu
hrst cherry rajčátek
1 cibuli

POSTUP:
Do mixéru dejte lístky bazalky, stroužky česneku, sůl, pepř a olivový olej. Vše důkladně rozmixujte. Pak do směsi vmíchejte mleté mandle. Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Do pánve pak k cibuli přidejte hotové noky a opečte je spolu s cibulí. Nakonec vmíchejte rozmixovanou bazalku, cherry rajčátka a vše ještě chvíli prohřejte. Noky s bazalkou podávejte posypané parmazánem.

Pokračování 5 / 8

Kari s cizrnou 

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 30 minut): 
600 g vepřového masa
1 konzervu cizrny
2 mrkve
1 cibuli
1 lžíci červené kari pasty
500 ml kokosového mléka
sůl, pepř
1 lžíci ghí

POSTUP:
Maso nakrájejte na nudličky, osolte a opepřete. Na ghí krátce opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte maso a opečte dozlatova. Pak vmíchejte na kostičky nakrájenou mrkev a opečte ji spolu s masem. Nakonec přidejte okapanou cizrnu a prohřejte ji. Vmíchejte kari pastu a vše důkladně promíchejte. Do směsi nalijte kokosové mléko a celý pokrm nechte ještě chvilku probublávat. Hotové kari podávejte s rýží nebo tortillou.

Pokračování 6 / 8

Květákové rizoto

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut)
1 malý květák
špetku mleté uzené papriky
2 šalotky
200 ml bílého vína
2 stroužky česneku
300 g rýže arborio
kuřecí vývar podle potřeby
1 lžíci nasekané petrželky
špetku muškátového oříšku
4 lžíce nastrouhaného parmazánu
1 lžíci ghí

POSTUP:
Na ghí opečte nadrobno nakrájenou šalotku. Po chvíli přidejte květák rozebraný na malé růžičky. Posypte ho uzenou paprikou, vmíchejte plátky česneku a vše promíchejte. Ke směsi nasypte rýži a opečte ji. Podlijte vínem a nechte ho částečně odpařit. Pak k rýži nalijte polovinu vývaru a pod pokličkou nechte za občasného míchání probublávat. Vývar dolévejte, až se vsákne a rizoto bude mít krémovou konzistenci. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a vmíchejte parmazán a petrželku.

Pokračování 7 / 8

Mexická polévka

POTŘEBUJETE: 
(na 4 porce, doba přípravy 1 hodina):
200 g mletého hovězího masa
1 cibuli
3 stroužky česneku
1 konzervu oloupaných rajčat
1 l hovězího vývaru
1 červenou papriku
200 g zelených fazolek
100 g sterilované kukuřice
1 chilli papričku
sůl, pepř
1 lžičku římského kmínu
1 lžičku sladké mleté papriky
olej

POSTUP:
Na oleji orestujte nakrájenou cibuli, přidejte mleté maso a opečte. Pak vmíchejte koření a ještě krátce opečte. Přidejte rajčata, na plátky nakrájený česnek, vývar a nasekanou chilli papričku. Polévku vařte asi půl hodinky. Pak vmíchejte zelené fazolky, kukuřici a na proužky nakrájenou papriku. Vařte ještě 15 minut. Polévku osolte, opepřete podle chuti a podávejte s čerstvými bylinkami a kopečkem zakysané smetany.

Pokračování 8 / 8

Těstoviny s mletým masem

POTŘEBUJETE:
(na 4 porce, doba přípravy 40 minut, doba pečení 20 minut )
300 g mletého hovězího masa
300 g uvařených těstovin
1 cibuli
1 stroužek česneku
400 g loupaných rajčat
1 lžíci rajčatového protlaku
2 snítky tymiánu
sůl, pepř
olej na smažení
200 g plátků slaniny
150 g nastrouhaného čedaru

POSTUP:
V zapékací nádobě na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli a pak přidejte na proužky nakrájenou slaninu. Přidejte mleté maso a opečte ho dohněda. Vmíchejte do směsi protlak, loupaná rajčata a nadrobno nakrájený česnek. Vsypte lístky tymiánu, sůl, pepř, vše promíchejte a nechte pod pokličkou chvíli probublávat. Vmíchejte těstoviny, vše posypte nastrouhaným čedarem a vložte do trouby zapéct. Pečte asi 20 minut a podávejte.

Doporučujeme

Články odjinud