Prakticky z jednoho hrnce nebo z jedné pánve můžete připravit rodinnou večeři, která uspokojí i toho největšího mlsouna. A nebude vám to trvat déle než 30 minut.
Bramborové knedlíky s jablky a skořicí
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 balení těsta na bramborové knedlíky
- 1 vejce
- 4 jablka
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 200 g tvarohu na strouhání
- 80 g másla moučkový cukr
V hrnci dejte vařit vodu. Připravte si bramborové těsto: sypkou směs smíchejte s jedním vejcem a 400 ml vody. Vypracujte těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka nakrájejte na malé kousky. Smíchejte je v misce s cukrem a skořicí.
Těsto vyválejte na asi 1 cm silný plát, rozdělte na menší čtverce a do každého středu vložte trochu jablek, zabalte do kuličky. Knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 8 až 10 minut, záleží na velikosti. Potom je přendejte na talíře, zasypte nastrouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalijte rozpuštěným máslem. Můžete i ozdobit zbylými jablky s cukrem a skořicí.
Kuřecí prsa s olivami a rajčaty
4 porce - příprava: 30 minut
- 12 menších brambor typu B
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 8 sušených rajčat v oleji
- čerstvá šalvěj
- 40 g černých oliv
Uvařte brambory i se slupkou doměkka. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Orestujte na pánvi na oleji dozlatova, přidejte na plátky nakrájené uvařené brambory, sušená rajčata, lístky šalvěje a olivy.Dochuťte podle potřeby solí a pepřem.
Masové koule s rajčatovou omáčkou
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g mletého vepřového masa
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce semínek koriandru
- sůl a pepř
- 400 g špaget
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 2 plechovky loupaných rajčat
- čerstvá bazalka
Připravte si masové koule: mleté maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, drcenými semínky koriandru, solí a pepřem. Vytvarujte menší kuličky a ty vařte v páře, ideálně v bambusovém hrnci s propíchaným pečicím papírem, asi 15 minut.
Mezitím uvařte podle návodu špagety na skus. Na pánvi na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte loupaná rajčata, osolte a opepřete. Nechte krátce dusit, asi 3 minuty. Odstavte, vmíchejte nasekané lístky bazalky a uvařené masové kuličky. Podávejte se špagetami.
Cuketovobramborové placky s mrkví a sýrem
4 porce - příprava: 30 minut
- 2 větší brambory typu B
- 1 malá mrkev
- 1 malá cuketa
- 80 g čedaru
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce namletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- petrželka
- sůl a pepř
- strouhanka
Nastrouhejte oloupané brambory, mrkev, cuketu i se slupkou a čedar. Přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek, nadrcené vlašské ořechy a do směsi vmíchejte vejce. Dochuťte nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte placky. Vložte do trouby a pečte při 180 °C dozlatova, asi 15 minut. V průběhu pečení placky obraťte.
Zapečená brokolice s květákem
4 porce - příprava: 30 minut
- 50 g červené quinoy
- 4 malé brambory typu B
- 1 menší květák
- 1 menší brokolice
- 12 plátků parmské šunky
- 4 jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 80 g parmazánu
- 2 lžíce mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
Quinou propláchněte horkou vodou a vařte 15 minut. Uvařte brambory ve slupce. Mezitím 5 minut povařte hlavičky květáku a brokolice. Formu vyložte parmskou šunkou, navrch dejte brokolici, květák, plátky uvařených brambor, nakrájenou jarní cibulku, zakapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Zalijte směsí z parmazánu, ořechů a vejce. Zasypte uvařenou quinou a zapečte při 180 °C.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.