Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle vměstná i příprava na první pohled složitější večeře.
Pondělí
Vafle se špenátem a vejci
4 porce, příprava: 20 minut
- 100 g másla
- 8 žampionů
- 2 chilli papričky
- sůl a pepř
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100 g baby špenátu
- 1 balení vaflí
- 4 vejce
- brynza
Na 50 g másla orestujte na plátky nakrájené žampiony s chilli papričkami, osolte a opepřete. Na druhé pánvi na zbylém másle orestujte na plátky nakrájené šalotky s česnekem, přidejte spařený baby špenát, dochuťte. Podávejte s dozlatova orestovanými vaflemi,volskými oky a brynzou.
Úterý
Obalovaná kuřecí křídla
4 porce, příprava: 30 minut
- 1 kg kuřecích křídel
- olivový olej
- sůl a pepř
- 2 lžíce medu
- 2 hrsti petrželky
- 1 chilli paprička
- šťáva z 1 pomeranče
- olej na smažení
NA OBALENÍ
- hladká mouka
- 3 vejce
- 100 ml smetany
- 12% kukuřičné lupínky
Kuřecí křídla očistěte, naporcujte a potřete marinádou z olivového oleje, soli, pepře, medu, nasekané petrželky i chilli papričky a pomerančové šťávy. Pak je obalte v hladké mouce, rozšlehaných osolených vejcích se smetanou a na závěr v nadrcených kukuřičných lupíncích. Smažte (ideálně ve fritovacím hrnci na 180 °C) asi 12 minut.
NÁŠ TIP: Kukuřičné lupínky nejlépe nadrtíte tak, že je přendáte do uzavíratelného svačinového sáčku a přejížděním válečku je na pracovní ploše snadno rozdrtíte.
Středa
Omeleta s krevetami
4 porce, příprava: 15 minut
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 jarních cibulek
- 8 předvařených krevet
- 6 vajec
- 50 ml smetany
- sůl a pepř
- 1 chilli paprička
- kůra z limetky
Na oleji orestujte jarní cibulky v celku, přidejte krevety a zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, solí a pepřem. Zasypte nasekanou chilli papričkou a kůrou z limetky. Smažte dozlatova.
Čtvrtek
Topinky s guacamole a tuňákem
4 porce, příprava: 20 minut
- 8 plátků chleba na topinky
- olej na smažení
- 2 stroužky česneku
- 300 g tuňáka v konzervě
- 200 g kaparů
- sůl a pepř
- výhonky řeřichy
GUACAMOLE PASTA
- 2 avokáda
- 2 rajčata
- 1 šalotka
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 hrst koriandru
- sůl a pepř
Připravte si guacamole pastu: dužninu z avokáda rozmělněte, přidejte najemno nasekaná rajčata a šalotku, citronovou šťávu, koriandr, sůl a pepř. Plátky chleba orestujte z obou stran na oleji. Potřete stroužky česneku a guacamole pastou, přidejte slité maso z tuňáka a nakrájené kapary, osolte, opepřete a ozdobte výhonky řeřichy a cibulí.
Pátek
Polévka se zeleným čajem
4 porce, příprava: 10 minut
- 800 ml zeleninového vývaru
- zelený čaj v sáčku
- 2 cm zázvoru
- 1 lžička sójové omáčky
- 12 ředkviček
- 2 šalotky
- 4 hrsti kadeřávku
- 200 g bílých fazolí v konzervě
- sůl a pepř
- šťáva z 1 limetky
Vývar přiveďte k varu, odstavte a dejte do něj louhovat zelený čaj a plátky zázvoru. Po třech minutách čaj i zázvor vyjměte a přilijte sójovou omáčku. Mezitím si do misek připravte na plátky nakrájené ředkvičky, šalotky, nasekaný kadeřávek a fazole. Zalijte horkým vývarem a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.