Také v chladných lednových dnech potřebuje rodina po náročném dni něco do žaludku. Poradíme vám, jak do třiceti minut připravit báječnou večeři.
Pondělí: Palačinky se sýrem a špenátem
4 porce - příprava: 30 minut
TĚSTO NA PALAČINKY:
- 250 ml plnotučného mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- kůra z citronu
- 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
- olej na smažení
NÁPLŇ:
- 2 menší šalotky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 400 g mraženého listového špenátu
- sůl a pepř
- 200 g sýra brie
Připravte si těsto na palačinky a pak je na oleji osmažte dozlatova z obou stran. V nepřilnavé pánvi nasucho orestujte nakrájenou šalotku, zasypte ji cukrem a počkejte, až zkaramelizuje. Odstavte a nechte vychladnout. Na oleji orestujte česnek, přidejte špenát, sůl i pepř a duste. Vložte do palačinek, přidejte zkaramelizovanou šalotku, sýr brie, přiklopte a podávejte.
Úterý: Dýňový krém s pistáciemi
4 porce - příprava: 30 minut
- 1 máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička kari a sladké papriky
- kmín
- skořice
- sůl a pepř
- 150 ml kokosového mléka
- 100 g čerstvého kozího sýra
- lístky koriandru na ozdobu
- 40 g vyloupaných pistácií
- 1 granátové jablko
Dýni oloupejte a nakrájejte. Na oleji orestujte česnek, přidejte zázvor a dýni. Poduste, vmíchejte koření, zalijte vývarem a vařte doměkka, asi 15 minut. Potom rozmixujte, vmíchejte kokosové mléko, nasekaný koriandr, dochuťte solí a pepřem, prohřejte. Na talíři ozdobte sýrem, lístky koriandru, pistáciemi a zrníčky z granátového jablka. Podávejte s pita chlebem.
Středa: Salát s fíky a pekanovými ořechy
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 jablka
- 1 lžíce másla
- 8 plátků anglické slaniny
- 80 g pekanových ořechů
- 1 lžíce javorového sirupu
- 250 g polníčku
- 250 g rukoly
- 100 g gorgonzoly
- 12 čerstvých fíků
DRESINK:
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
Jablka nakrájejte na plátky. Opečte je na másle s anglickou slaninou a nadrcenými ořechy, zalijte javorovým sirupem a karamelizujte. Odstavte. V míse smíchejte polníček a rukolu s dresinkem z olivového oleje, jablečného octa, hořčice, soli a pepře. Na talíři doplňte slaninou s jablky a ořechy. Navrch položte sýr, fíky a pár ořechů.
Čtvrtek: Pita chléb s pestem z červené řepy
4 porce - příprava: 25 minut
- 8 pita chlebů
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g parmazánu
- pekanové ořechy na ozdobu
- polníček
PESTO:
- 4 oloupané a uvařené červené řepy (asi 400 g)
- 4 stroužky česneku
- 100 g parmazánu
- 100 g slunečnicových semínek
- 1 hrst bazalky
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
Připravte si pesto rozmixováním červené řepy, česneku, parmazánu, semínek, bazalky, olivového oleje. Dochuťte solí a pepřem. Pita chleby zakapejte olejem a opečte z obou stran na pánvi. Ještě teplé je potřete pestem a ozdobte plátky parmazánu, pekanovými ořechy a polníčkem.
Pátek: Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy
4 porce - příprava: 30 minut
- 500 g špaget
- 50 ml panenského olivového oleje
- 1 šalotka
- 1–2 stroužky česneku
- 12 plátků prosciutta
- 12 růžičkových kapustiček
- 16 lístků čerstvé šalvěje + na ozdobu
- 50 ml bílého vína
- 100 g pecorina + na ozdobu
- sůl a pepř
- sušené brusinky a vlašské ořechy na ozdobu
Špagety uvařte na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte prosciutto, rozkrojené kapustičky a lístky šalvěje. Zalijte bílým vínem a redukujte. Vmíchejte uvařené těstoviny, trošku vody z hrnce z těstovin, promíchejte, vmíchejte nastrouhaný sýr, dochuťte solí a pepřem. Na talíři ozdobte brusinkami, ořechy, šalvějí a ještě zakapejte olejem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.