Dopřejte si navečer pořádnou porci energie, vitaminů a minerálů, aby se vám nejen dobře spalo, ale také ráno krásně vstávalo. Zapojíte-li do vaření i superpotraviny jako ořechy, je efekt zaručen.
Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami
4 porce - příprava: 20 minut
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1/2 hlávky čínského zelí
- 3 jablka
- 3 mrkve
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce balzamikového octa
- šťáva z citronu podle chuti
- čerstvě mletý pepř
Nakrouhané bílé zelí spařte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte čínské zelí, jablka a mrkve na nudličky. Vše smíchejte, přidejte nasekané ořechy a spařené brusinky. Zalijte dresinkem připraveným z bílého jogurtu, oleje, balzamikového octa a šťávy z citronu. Dochuťte pepřem. Podávejte s chlebem.
Zapečené fazole s uzeným lososem
4 porce - příprava: 20 minut
- 400 g sterilovaných bílých fazolí
- 400 g loupaných rajčat
- 5 stroužků česneku
- sůl a pepř
- 8–10 cherry rajčátek
- 400 g uzeného lososa
- 125 g kuliček mozzarelly
- čerstvý kopr
- olivový olej podle chuti
Fazole slijte, propláchněte ve studené vodě a přendejte do pekáčku. Přidejte loupaná rajčata a nasekaný česnek. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 5 minut. Poté přidejte na půlky či měsíčky nakrájená cherry rajčátka, uzeného lososa a kuličky mozzarelly. Nechte 5 minut zapéct. Zasypte nakrájeným koprem, zakápněte troškou olivového oleje a podávejte.
Kuřecí penne se sušenými rajčaty a olivami
4 porce - příprava: 20 minut
- 4 kuřecí prsa
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 60 g sušených rajčat v oleji
- 100 g oliv
- 100 ml smetany 33%
- 500 g těstovin penne
- oregano a petrželka
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Na pánvi na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolte a opepřete. Orestujte maso doměkka. Vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, zalijte smetanou a dochuťte oreganem. Do ještě horké směsi vmíchejte těstoviny uvařené na skus. Podávejte ozdobené oreganem a petrželkou.
Kari polévka s kokosovým mlékem a tofu
4 porce - příprava: 25 minut
- 2 jarní cibulky
- 1 chilli paprička
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 hrst kešú oříšků
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce rybí omáčky
- 400 ml kokosového mléka
- 600 ml kuřecího vývaru
- sůl a pepř
- 200 g uzeného či marinovaného tofu
- 1/4 hlávky červeného zelí
- 2 mrkve
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- olivový olej
Cibulku nasekejte najemno a orestujte na olivovém oleji s chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a nasekanými kešú oříšky. Přidejte kari koření a kurkumu, jemně orestujte a přilijte rybí omáčku, kokosové mléko a vývar. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem. Nakrouhané hlávkové zelí spařte vroucí vodou a nechte okapat. Polévku ozdobte zelím, na nudličky nakrájenou mrkví, nasekaným koriandrem a na trošce oleje orestovanými kostičkami tofu.
Krůtí kousky s brokolicí a rýží
4 porce - příprava: 30 minut
- 400 g jasmínové rýže
- 500 g krůtího prsa
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 1–2 chilli papričky
- 1 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 jarní cibulky
- 1 menší brokolice
- sůl a pepř
Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte krůtí maso na nudličky, smíchejte jej ve směsi ze sójové a ústřičné omáčky, nasekaných chilli papriček a sezamových semínek. Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte marinované maso a restujte doměkka, asi 10 minut. Po pěti minutách vmíchejte vroucí vodou přelité hlavičky brokolice. Můžete je i dopředu blanšírovat. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a podávejte s rýží.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.