Rychlé a zdravé večeře od pondělí do pátku

7. 3. 2016
Dopřejte si navečer pořádnou porci energie, vitaminů a minerálů, aby se vám nejen dobře spalo, ale také ráno krásně vstávalo. Zapojíte-li do vaření i superpotraviny jako ořechy, je efekt zaručen.

Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 3 jablka
  • 3 mrkve
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • šťáva z citronu podle chuti
  • čerstvě mletý pepř

Nakrouhané bílé zelí spařte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte čínské zelí, jablka a mrkve na nudličky. Vše smíchejte, přidejte nasekané ořechy a spařené brusinky. Zalijte dresinkem připraveným z bílého jogurtu, oleje, balzamikového octa a šťávy z citronu. Dochuťte pepřem. Podávejte s chlebem.


Zapečené fazole s uzeným lososem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g sterilovaných bílých fazolí
  • 400 g loupaných rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 8–10 cherry rajčátek
  • 400 g uzeného lososa
  • 125 g kuliček mozzarelly
  • čerstvý kopr
  • olivový olej podle chuti

Fazole slijte, propláchněte ve studené vodě a přendejte do pekáčku. Přidejte loupaná rajčata a nasekaný česnek. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 5 minut. Poté přidejte na půlky či měsíčky nakrájená cherry rajčátka, uzeného lososa a kuličky mozzarelly. Nechte 5 minut zapéct. Zasypte nakrájeným koprem, zakápněte troškou olivového oleje a podávejte.


Kuřecí penne se sušenými rajčaty a olivami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g oliv
  • 100 ml smetany 33%
  • 500 g těstovin penne
  • oregano a petrželka

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Na pánvi na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolte a opepřete. Orestujte maso doměkka. Vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, zalijte smetanou a dochuťte oreganem. Do ještě horké směsi vmíchejte těstoviny uvařené na skus. Podávejte ozdobené oreganem a petrželkou.


Kari polévka s kokosovým mlékem a tofu

4 porce - příprava: 25 minut

  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 hrst kešú oříšků
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 200 g uzeného či marinovaného tofu
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • olivový olej

Cibulku nasekejte najemno a orestujte na olivovém oleji s chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a nasekanými kešú oříšky. Přidejte kari koření a kurkumu, jemně orestujte a přilijte rybí omáčku, kokosové mléko a vývar. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem. Nakrouhané hlávkové zelí spařte vroucí vodou a nechte okapat. Polévku ozdobte zelím, na nudličky nakrájenou mrkví, nasekaným koriandrem a na trošce oleje orestovanými kostičkami tofu.


Krůtí kousky s brokolicí a rýží

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g jasmínové rýže
  • 500 g krůtího prsa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 1–2 chilli papričky
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 1 menší brokolice
  • sůl a pepř

Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte krůtí maso na nudličky, smíchejte jej ve směsi ze sójové a ústřičné omáčky, nasekaných chilli papriček a sezamových semínek. Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte marinované maso a restujte doměkka, asi 10 minut. Po pěti minutách vmíchejte vroucí vodou přelité hlavičky brokolice. Můžete je i dopředu blanšírovat. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a podávejte s rýží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Po většinu dne budete mít pocit, že se nic zajímavého neděje. Není divu, že vás to bude znervózňovat, když čekáte nějakou důležitou zprávu. Kraluje neklidný Mars a své žezlo drží pevně v…

Nejčtenější články

Články odjinud