Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami Zdroj: Ondřej Košík

Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami Zdroj: Ondřej Košík

Zapečené fazole s uzeným lososem Zdroj: Ondřej Košík
Kuřecí penne se sušenými rajčaty a olivami Zdroj: Ondřej Košík
Kari polévka s kokosovým mlékem a tofu Zdroj: Ondřej Košík
Krůtí kousky s brokolicí a rýží Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé a zdravé večeře od pondělí do pátku

Dopřejte si navečer pořádnou porci energie, vitaminů a minerálů, aby se vám nejen dobře spalo, ale také ráno krásně vstávalo. Zapojíte-li do vaření i superpotraviny jako ořechy, je efekt zaručen.

Zimní salát se zelím, jablky a brusinkami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 3 jablka
  • 3 mrkve
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g sušených brusinek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • šťáva z citronu podle chuti
  • čerstvě mletý pepř

Nakrouhané bílé zelí spařte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte čínské zelí, jablka a mrkve na nudličky. Vše smíchejte, přidejte nasekané ořechy a spařené brusinky. Zalijte dresinkem připraveným z bílého jogurtu, oleje, balzamikového octa a šťávy z citronu. Dochuťte pepřem. Podávejte s chlebem.


Zapečené fazole s uzeným lososem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g sterilovaných bílých fazolí
  • 400 g loupaných rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 8–10 cherry rajčátek
  • 400 g uzeného lososa
  • 125 g kuliček mozzarelly
  • čerstvý kopr
  • olivový olej podle chuti

Fazole slijte, propláchněte ve studené vodě a přendejte do pekáčku. Přidejte loupaná rajčata a nasekaný česnek. Osolte, opepřete a promíchejte. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 5 minut. Poté přidejte na půlky či měsíčky nakrájená cherry rajčátka, uzeného lososa a kuličky mozzarelly. Nechte 5 minut zapéct. Zasypte nakrájeným koprem, zakápněte troškou olivového oleje a podávejte.


Kuřecí penne se sušenými rajčaty a olivami

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 60 g sušených rajčat v oleji
  • 100 g oliv
  • 100 ml smetany 33%
  • 500 g těstovin penne
  • oregano a petrželka

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Na pánvi na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso, osolte a opepřete. Orestujte maso doměkka. Vmíchejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, olivy, zalijte smetanou a dochuťte oreganem. Do ještě horké směsi vmíchejte těstoviny uvařené na skus. Podávejte ozdobené oreganem a petrželkou.


Kari polévka s kokosovým mlékem a tofu

4 porce - příprava: 25 minut

  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 hrst kešú oříšků
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 600 ml kuřecího vývaru
  • sůl a pepř
  • 200 g uzeného či marinovaného tofu
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti čerstvého koriandru
  • olivový olej

Cibulku nasekejte najemno a orestujte na olivovém oleji s chilli papričkou, nastrouhaným zázvorem a nasekanými kešú oříšky. Přidejte kari koření a kurkumu, jemně orestujte a přilijte rybí omáčku, kokosové mléko a vývar. Krátce povařte, dochuťte solí a pepřem. Nakrouhané hlávkové zelí spařte vroucí vodou a nechte okapat. Polévku ozdobte zelím, na nudličky nakrájenou mrkví, nasekaným koriandrem a na trošce oleje orestovanými kostičkami tofu.


Krůtí kousky s brokolicí a rýží

4 porce - příprava: 30 minut

  • 400 g jasmínové rýže
  • 500 g krůtího prsa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce ústřičné omáčky
  • 1–2 chilli papričky
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 jarní cibulky
  • 1 menší brokolice
  • sůl a pepř

Rýži uvařte podle návodu na obalu doměkka. Mezitím nakrájejte krůtí maso na nudličky, smíchejte jej ve směsi ze sójové a ústřičné omáčky, nasekaných chilli papriček a sezamových semínek. Na oleji orestujte nakrájenou jarní cibulku, přidejte marinované maso a restujte doměkka, asi 10 minut. Po pěti minutách vmíchejte vroucí vodou přelité hlavičky brokolice. Můžete je i dopředu blanšírovat. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem a podávejte s rýží.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud