Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.
Pomazánka z uzené makrely
4 porce - příprava: 15 minut
- 1 uzená makrela
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 200 g lučiny nebo žervé
- 1 limetka
- sůl a pepř
- petrželka
- listy červené řepy
- 4 plátky pita chleba
Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř.Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.
Cuketová pomazánka s tofu
4 porce - příprava: 15 minut
- 1 menší cuketa
- 8 ředkviček
- 200 g sýra cottage
- 100 g tofu natural
- 2 stroužky česneku
- oregano
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- řeřicha
- 4 plátky chleba
Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.
Pomazánka z medvědího česneku
4 porce - příprava: 10 minut
- 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
- 50 g sušených rajčat
- 1–2 chilli papričky
- 200 g čerstvého sýra pažitka
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 200 g krekrů
Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.
Avokádová pomazánka se sýry a nachos
4 porce - příprava: 20 minut
- 2 celá avokáda
- 1 limetka
- 200 g smetanového jogurtu
- 4 jarní cibulky
- 1–2 chilli papričky
- 100 g čedaru
- 50 g gorgonzoly
- sůl a pepř
- nachos
Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.
Hrášková pomazánka s vaflemi
4 porce - příprava: 10 minut
- 250 g vyloupaného hrášku
- 100 g pražených solených pistácií
- 250 g ricotty
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- meduňka
- 8 vaflí
Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.