Rychlé jarní pomazánky

1. 6. 2015
Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.

Pomazánka z uzené makrely

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 uzená makrela
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • listy červené řepy
  • 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř.Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.


Cuketová pomazánka s tofu

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 menší cuketa
  • 8 ředkviček
  • 200 g sýra cottage
  • 100 g tofu natural
  • 2 stroužky česneku
  • oregano
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • řeřicha
  • 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.


Pomazánka z medvědího česneku

4 porce - příprava: 10 minut

  • 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
  • 50 g sušených rajčat
  • 1–2 chilli papričky
  • 200 g čerstvého sýra pažitka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.


Avokádová pomazánka se sýry a nachos

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 celá avokáda
  • 1 limetka
  • 200 g smetanového jogurtu
  • 4 jarní cibulky
  • 1–2 chilli papričky
  • 100 g čedaru
  • 50 g gorgonzoly
  • sůl a pepř
  • nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.


Hrášková pomazánka s vaflemi

4 porce - příprava: 10 minut

  • 250 g vyloupaného hrášku
  • 100 g pražených solených pistácií
  • 250 g ricotty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • meduňka
  • 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Někdo vám nabídne dům vašich snů, takže začnete uvažovat o koupi nemovitosti, i když by byla nad vaše současné finanční možnosti. Budete teď nuceni zdolávat více životních překážek než kdy…

Nejčtenější články