Rychlé jarní pomazánky

1. 6. 2015
Stačí pár chytrých sezonních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete podávat vynikající chuťovky.

Pomazánka z uzené makrely

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 uzená makrela
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 200 g lučiny nebo žervé
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • petrželka
  • listy červené řepy
  • 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř.Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem.


Cuketová pomazánka s tofu

4 porce - příprava: 15 minut

  • 1 menší cuketa
  • 8 ředkviček
  • 200 g sýra cottage
  • 100 g tofu natural
  • 2 stroužky česneku
  • oregano
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • řeřicha
  • 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem.


Pomazánka z medvědího česneku

4 porce - příprava: 10 minut

  • 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g)
  • 50 g sušených rajčat
  • 1–2 chilli papričky
  • 200 g čerstvého sýra pažitka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry.


Avokádová pomazánka se sýry a nachos

4 porce - příprava: 20 minut

  • 2 celá avokáda
  • 1 limetka
  • 200 g smetanového jogurtu
  • 4 jarní cibulky
  • 1–2 chilli papričky
  • 100 g čedaru
  • 50 g gorgonzoly
  • sůl a pepř
  • nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos.


Hrášková pomazánka s vaflemi

4 porce - příprava: 10 minut

  • 250 g vyloupaného hrášku
  • 100 g pražených solených pistácií
  • 250 g ricotty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • meduňka
  • 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Vyplatí se vám, když se ve všem spolehnete jen na své schopnosti. Jestli vám někdo tvrdí, že se za vás postaví, tak mu nevěřte. Jen byste mrhali časem. Nic pak neohrozí pozici, již jste si…

Nejčtenější články