Domací pekárnu nemusíte využívat jen na pečení chleba či mazance, ale i na rychlou přípravu těsta třeba na rohlíky, pizzu - anebo i na kynuté ovocné knedlíky.
Suroviny:
250 ml vlažného mléka
špetka soli
trochu cukru
2 lžíce Solamylu nebo 2 vejce
1 lžíce rozehřátého másla
500 g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto.
Výběr těch nejlepších domácích pekáren chleba najdete na Hledejceny.cz.
Postup:
Pokud nedáme Solamyl, ale vejce, budeme muset během hnětení dosypat polohrubou mouku. Množství záleží na velikosti vajec, těsto nesmí lepit!
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a odkrajujeme stěrkou, nožem nebo lžící malé kousky. Prsty nebo pomocí rozvalovacího válečku těsto roztáhneme, naplníme čerstvým anebo rozmraženým ovocem, džemem apod.
Dobře zabalíme a necháme cca 15 minut kynout. Pak vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 12 minut - podle velikosti. V půlce knedlíky otočíme. Po vytažení knedle např. trojbodcem propícháme, aby se nesrazily!!! Můžeme pařit na páře nebo parním hrnci, podle velikosti knedlíků cca 20 minut ve všech třech (dvou) patrech.
Kynuté knedlíky si můžete udělat i bez pekárny. Recept najdete ve videu:
redakce
21. července 2023
Domácí pekárny
26. listopadu 2021
Domácí pekárny
24. listopadu 2021