Rychlé špagety: S rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami či slaninou

10. 7. 2019
Rychlé špagety: S rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami či slaninou
Těstoviny s rajčatovou omáčkou mají za nás tři "nej": nejrychlejší, nejlevnější a nejoblíbenější. A protože bývá přes týden pořád fofr a leckdy i spousta nečekaných návštěv, hlavně těch dětských, tak mějte tyto recepty v zásobě.

Špagety s rajčatovou omáčkou a se slaninou

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
300 g špaget
1 konzervu loupaných rajčat
100 g plátků anglické slaniny
1 cibuli
2 lžičky třtinového cukru
100 ml vývaru
sůl
olivový olej
parmazán
1 lžíci sekaných bylinek

POSTUP: Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte na kousky nakrájenou slaninu. Opečte ji a přidejte loupaná rajčata, bylinky, cukr, sůl a vývar. Promíchejte, stáhněte oheň a vařte asi půl hodiny. Mezitím uvařte špagety na skus. Hotovou omáčku podávejte se špagetami a nakonec posypte parmazánem.

Náš tip: Loupaná rajčata mějte vždy doma jako železnou zásobu. Hodí se na rychlé omáčky i polévky.

Rajčatová omáčka s masovými kuličkami

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
400 g mletého krůtího masa
2 lžíce strouhanky
1 stroužek česneku
sůl

NA OMÁČKU:
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 mrkev
2 lžíce hrášku
1 lžičku fenyklových semínek
1 konzervu loupaných rajčat
300 g špaget
olej na smažení

POSTUP: Maso dejte do mísy, přidejte strouhanku, prolisovaný stroužek česneku a sůl. Promíchejte a vytvarujte kuličky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olejem a v troubě je upečte dozlatova. Mezitím na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a opečte ji. Pak vmíchejte loupaná rajčata, fenyklová semínka a omáčku vařte asi 20 minut. Pak ji rozmixujte, do omáčky vmíchejte kuličky, sterilovaný hrášek a podávejte se špagetami.

Rajčatová omáčka do zásoby

POTŘEBUJETE (na 4 až 6 porcí):
1 kg rajčat
1 lžíci třtinového cukru
100 ml olivového oleje
4 stroužky česneku
4 snítky tymiánu
sůl, pepř
300 g špaget

POSTUP: Rajčata rozpulte a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je posypte cukrem. V létě, když máte k dispozici sladká rajčata, která uzrála na slunci, můžete samozřejmě krok s cukrem vynechat. V misce promíchejte olej s lístky tymiánu a prolisovanými stroužky česneku. Touto směsí pak pokapejte rajčata. Osolte, opepřete a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Rajčata pečte asi hodinu. Hotová je pak můžete uložit do uzavíratelné sklenice a použít podle potřeby na jednotlivé porce. Nebo je podávejte rovnou se špagetami. Jednoduše vše promíchejte a rozdělte na talíře.

 

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nastávající den bude skoro bez obláčku. Je ovšem pravda, že se musíte postarat o jednoho člena rodiny, který má velké starosti. Podpoříte ho. Dopřejte si s rodinou kapku kultury a vyrazte…

Nejčtenější články

Doporučujeme