Plněné bramborové koule Zdroj: Ondřej Košík

Plněné bramborové koule Zdroj: Ondřej Košík

Polévka z červené čočky Zdroj: Ondřej Košík
Kuřecí steak se salátem Zdroj: Ondřej Košík
Vinná klobása s bramborami Zdroj: Ondřej Košík
Nudle s melounem Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé večeře od pondělí do pátku

Přinášíme vám tipy na pestré večeře pro milovníky masa i salátů, na jejichž přípravu vám stačí pět surovin a které zaručeně sklidí potlesk.

Plněné bramborové koule

4 porce - příprava: 30 minut

  • 1 balení bramborového těsta + vejce
  • 250 g sterilovaného červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 250 g uzeného masa
  • sůl a pepř

Připravte si bramborové těsto podle návodu (pokud je třeba, přidejte vejce). Vyválejte tenký plát a nakrájejte ho na větší čtverečky (asi 8 x 8 cm). Navrch položte smíchané zelí s nasekanou cibulkou a nadrobno nakrájeným uzeným masem, dochuťte solí a pepřem. Zabalte do tvaru kulatého knedlíku. Pak všechny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte, dokud nevyplavou (asi 7 minut). Vyjměte a podávejte. Můžete přelít rozehřátým máslem.


Objevte kouzlo červeného zelí

Červené zelí – vyšlechtěná odrůda hlávkového zelí – je velkou zásobárnou vitaminů, především C, K, E a skupiny B. Z minerálních látek pak obsahuje železo, vápník, draslík a další zdraví prospěšné látky. Působí tak příznivě nejen na podporu imunity, ale i na trávení a dokonce i na dobrou náladu. O tom by mohly naše babičky vyprávět!

Zkuste ho připravit obdobně jako ony. Zelí zbavte starších i tužších listů a vyřízněte košťál. Čerstvé listy nakrájejte na proužky a vařte v trošce osolené vody jen 4 minuty. Potom slijte a vhoďte do hrnce s rozehřátým máslem a lehce orestovanou cibulkou. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Nechte prohřát a podávejte jen tak, pro zdraví!


Polévka z červené čočky

4 porce - příprava: 20 minut

  • 300 g loupané červené čočky
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 středně velké mrkve
  • bobkový list a nové koření
  • sůl a pepř

ZAVÁŘKA:

  • 4 vejce
  • 1 lžíce octa
  • petrželka

Čočku propláchněte a nasypte do ohřátého vývaru, přidejte na menší kousky nakrájenou mrkev a koření. Nesolte! Vařte asi 10 minut. Mezitím si připravte na každou porci jedno ztracené vejce ve vroucí vodě s troškou octa. Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Rozdělte na talíře a ozdobte ztraceným vejcem a petrželkou.


Kuřecí steak se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 4 kuřecí prsa
  • sůl a pepř
  • 1 limetka
  • olivový olej
  • 1 chilli paprička

SALÁT:

  • 1 okurka
  • 4 ředkvičky
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • petrželka

Kuřecí prsa osolte a opepřete, zakapejte šťávou a zasypte kůrou z limetky a orestujte na oleji z obou stran dozlatova. Poté zasypte nasekanou chilli papričkou, aby se jen lehce prohřála.

Připravte si salát: okurku a ředkvičky nakrájejte na kolečka, vložte do mísy, zakapejte olejem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, přendejte na talíř ke kuřecímu steaku a ozdobte petrželkou.


Vinná klobása s bramborami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 vinné klobásy
  • olej
  • 600 g brambor typu A (nebo rané)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1–2 cibule (nebo jarní cibulka)
  • sůl a pepř

Vinné klobásy napíchněte na špejli a orestujte na pánvi na oleji. Brambory uvařte ve slupce. Pak je nakrájejte na měsíčky, orestujte a naservírujte ke klobásám. Přidejte hořčici, nasekanou cibulku, sůl a pepř.


Nudle s melounem

4 porce - příprava: 15 minut

  • 500 g tagliatelle
  • 200 g vodního melounu
  • 1 salátová okurka
  • 200 g čerstvého sýra
  • sůl a pepř

ZÁLIVKA:

  • olivový olej
  • 1 citron
  • petrželka

Uvařte těstoviny na skus. Meloun a okurku nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte je k těstovinám, přidejte čerstvý sýr, dochuťte solí a pepřem. Zakapejte olivovým olejem, šťávou a kůrou z citronu a nasekanou petrželkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud