Rychlá asijská polévka Zdroj: Ondřej Košík

Rychlá asijská polévka Zdroj: Ondřej Košík

Kuřecí prsa s limetkou Zdroj: Ondřej Košík
Italské slané muffiny Zdroj: Ondřej Košík
Salát s grilovaným sýrem Zdroj: Ondřej Košík
Těstoviny s tvarohem a hráškem Zdroj: Ondřej Košík
5
Fotogalerie

Rychlé večeře od pondělí do pátku

Vezměte rodinu navečer kolem světa a naservírujte jí italské muffiny, asijskou polévku nebo středozemím vonící kuřecí prsa s limetkou.

Vychutnejte si čerstvé jarní bylinky

Bylinky patří mezi přírodní dochucovadla již od nepaměti. Pěstovaly je naše babičky na zahrádkách, rostly volně v přírodě. Vy je dnes celoročně seženete v obchodech, sezonně pak v zahradnictví a na trzích.

Co je na nich tak výjimečného? Jsou zdravé, obsahují éterické oleje, provitamin A, vitaminy B, C, E, K a řadu dalších prospěšných látek. Bylinky podporují chuť k jídlu, usnadňují trávení a posilují obranyschopnost organismu.

Nejzdravější jsou čerstvé, ale mnohé z nich (např. tymián nebo rozmarýn) snesou i tepelnou úpravu. Pokud koupíte bylinky již nařezané, můžete je zamrazit v igelitových sáčcích nebo si je nasušit do zásoby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Rychlá asijská polévka

4 porce - příprava: 15 minut

  • 100 g rýžových nudlí
  • 2 mrkve
  • 4 jarní cibulky
  • 5 cm dlouhý kořen zázvoru
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 2 hvězdičky badyánu
  • sůl a pepř
  • chilli paprička a koriandr na dochucení

Rýžové nudle připravte podle návodu. Mrkev, jarní cibulky a zázvor očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.V hrnci rozehřejte kuřecí vývar, vsypte zeleninu, badyán a krátce povařte, asi 5 minut. Poté dochuťte solí a pepřem. Na talíře rozdělte hotové nudle, zalijte polévkou a ozdobte nakrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí prsa s limetkou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 400 g rýže
  • 4 kuřecí prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 2 limetky
  • rozmarýn

Rýži uvařte podle návodu. Kuřecí prsa naložte do marinády z olivového oleje, soli, pepře, šťávy a kůry z limetky.Pak je orestujte z obou stran dozlatova. Nakonec přidejte pro provonění plátky limetky a snítku rozmarýnu. Podávejte s rýží a čerstvým salátem.

Italské slané muffiny

6 kousků - příprava: 30 minut

  • 2 vejce
  • 50 g parmazánu
  • 80 ml polotučného mléka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • sůl a pepř
  • oregano
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 60 g černých oliv
  • 60 g sušených rajčat (v oleji)

V míse smíchejte vejce s nastrouhaným sýrem (část si nechte na ozdobu muffinů) a mlékem. Přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl, pepř, lístky oregana a nakonec zlehka vmíchejte olej. Těstem naplňte dno formiček na muffiny. Vložte olivy a sušená rajčata a zalijte zbytkem těsta do formiček. Navrch můžete dát ještě olivy, rajčata a nastrouhaný sýr. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Salát s grilovaným sýrem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 1 ledový salát
  • 4 kozí sýry a la hermelín
  • 4 malé bagety
  • 250 g jahod
  • 40 g loupaných mandlí
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce malinového octa
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka)

Ledový salát omyjte a natrhejte na menší kousky. Sýry ogrilujte na pánvi spolu s plátky baget. Salát rozdělte na talíře, ozdobte sýrem, kousky jahod a plátky mandlí. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem a malinovým octem. Ještě teplé bagety potřete troškou olivového oleje smíchaného s nasekanými bylinkami.

Těstoviny s tvarohem a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 400 g těstovin
  • extra panenský olivový olej
  • 250 g cukrových hrášků
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g tučného tvarohu
  • sůl a pepř
  • kůra z 1 citronu
  • bazalka

Uvařte těstoviny na skus. Na oleji orestujte nakrájené cukrové hrášky spolu s nasekanou šalotkou a česnekem. Hotové těstoviny přendejte na talíře, ozdobte směsí a tvarohem. Osolte, opepřete a dochuťte kůrou z citronu a čerstvou bazalkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud