Chcete vědět, jak rychle a snadno připravíte barevné večeře plné zeleniny pro celou rodinu? Máme pro vás tip na každý všední den.
Pondělí: Kotleta s rajčaty a bramborami
4 porce - příprava: 30 minut
- 600 g brambor typu A
- 4 vepřové kotlety
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 g cherry rajčátek
- 40 g másla
- 4 jarní cibulky
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 100 g hrášku
Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka. Kotlety osolte a opepřete. Ogrilujte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte rajčátka. V hrnci na trošce másla orestujte nasekanou jarní cibulku, řapíkatý celer a hrášek. Přidejte oloupané brambory, rozšťouchejte a dochuťte solí a pepřem.
Úterý: Polenta zapečená s rajčátky a ančovičkami
4 porce - příprava: 25 minut
- 400 g polenty
- 8 žampionů
- 150 g zelených fazolek
- 200 g cherry rajčátek
- 100 g nakládaných ančoviček
- 100 g čerstvého sýra
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Připravte si polentu podle návodu. Na 1 hrnek polenty budete potřebovat 2 hrnky vroucí vody. Přidejte lžičku soli a míchejte, dokud nezhoustne. Na vymazanou pánev rozložte polentu. V jiné pánvi orestujte na trošce olivového oleje na plátky nakrájené žampiony a fazolky. Přendejte je na polentu, přidejte rozpůlená rajčátka, ančovičky a čerstvý sýr. Podle potřeby ještě dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte na plotně krátce prohřát a podávejte.
Středa: Nudle s cuketou a hráškem
4 porce - příprava: 20 minut
- 500 g širokých nudlí
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 cuketa
- 200 g parmské šunky
- 200 g hrášku
- čerstvá máta
- 1–2 chilli papričky
- sůl a pepř
- 80 g parmazánu
Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu uvedeného na obale na skus. Mezitím na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájenou jarní cibulku, česnek a cuketu. Přidejte parmskou šunku, hrášek, nasekanou mátu i chilli papričky. Osolte a opepřete. Přendejte na talíře a ozdobte parmazánem.
Čtvrtek: Salát s cherry rajčátky a nektarinkami
4 porce - příprava: 15 minut
- 400 g listových salátů
- 300 g cherry rajčátek
- 4 nektarinky
- 1 červená cibule
- 200 g fety
- 100 g černých oliv
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- sůl a pepř
Omyté lístky salátu rozdělte do talířů. Navrch položte rozpůlená rajčátka, měsíčky nektarinek a plátky cibule. Zasypte kostičkami fety, olivami a dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte s čerstvou bagetou.
Pátek: Polévka z kukuřice s kousky kuřete a nachos
4 porce - příprava: 20 minut + vaření vývaru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 4 palice kukuřice (nebo 400 g mražené)
- 4 brambory
- 1 l drůbežího vývaru + maso z kuřete
- plocholistá petrželka
- smetana, sůl a pepř na dochucení
- nachos
Na másle a oleji orestujte nasekanou cibulku, šalotku a česnek. Přidejte kukuřici a na kostičky nakrájené brambory, orestujte. Poté zalijte drůbežím vývarem. Vařte doměkka, asi 8 minut. Rozmixujte v krém, dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s kousky kuřecího masa, petrželkou a nachos.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.