Rychlé zdravé večeře od pondělí do pátku

12. 10. 2015
Chcete vědět, jak rychle a snadno připravíte barevné večeře plné zeleniny pro celou rodinu? Máme pro vás tip na každý všední den.

Pondělí: Kotleta s rajčaty a bramborami

4 porce - příprava: 30 minut

  • 600 g brambor typu A
  • 4 vepřové kotlety
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g cherry rajčátek
  • 40 g másla
  • 4 jarní cibulky
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 100 g hrášku

Očištěné brambory uvařte i se slupkou doměkka. Kotlety osolte a opepřete. Ogrilujte je na pánvi na olivovém oleji dozlatova z obou stran. Ke konci přidejte rajčátka. V hrnci na trošce másla orestujte nasekanou jarní cibulku, řapíkatý celer a hrášek. Přidejte oloupané brambory, rozšťouchejte a dochuťte solí a pepřem.


Úterý: Polenta zapečená s rajčátky a ančovičkami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 400 g polenty
  • 8 žampionů
  • 150 g zelených fazolek
  • 200 g cherry rajčátek
  • 100 g nakládaných ančoviček
  • 100 g čerstvého sýra
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Připravte si polentu podle návodu. Na 1 hrnek polenty budete potřebovat 2 hrnky vroucí vody. Přidejte lžičku soli a míchejte, dokud nezhoustne. Na vymazanou pánev rozložte polentu. V jiné pánvi orestujte na trošce olivového oleje na plátky nakrájené žampiony a fazolky. Přendejte je na polentu, přidejte rozpůlená rajčátka, ančovičky a čerstvý sýr. Podle potřeby ještě dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Nechte na plotně krátce prohřát a podávejte.


Středa: Nudle s cuketou a hráškem

4 porce - příprava: 20 minut

  • 500 g širokých nudlí
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 200 g parmské šunky
  • 200 g hrášku
  • čerstvá máta
  • 1–2 chilli papričky
  • sůl a pepř
  • 80 g parmazánu

Nudle uvařte v osolené vodě podle návodu uvedeného na obale na skus. Mezitím na olivovém oleji orestujte na plátky nakrájenou jarní cibulku, česnek a cuketu. Přidejte parmskou šunku, hrášek, nasekanou mátu i chilli papričky. Osolte a opepřete. Přendejte na talíře a ozdobte parmazánem.


Čtvrtek: Salát s cherry rajčátky a nektarinkami

4 porce - příprava: 15 minut

  • 400 g listových salátů
  • 300 g cherry rajčátek
  • 4 nektarinky
  • 1 červená cibule
  • 200 g fety
  • 100 g černých oliv
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • sůl a pepř

Omyté lístky salátu rozdělte do talířů. Navrch položte rozpůlená rajčátka, měsíčky nektarinek a plátky cibule. Zasypte kostičkami fety, olivami a dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem, solí a pepřem. Podávejte s čerstvou bagetou.


Pátek: Polévka z kukuřice s kousky kuřete a nachos

4 porce - příprava: 20 minut + vaření vývaru

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 palice kukuřice (nebo 400 g mražené)
  • 4 brambory
  • 1 l drůbežího vývaru + maso z kuřete
  • plocholistá petrželka
  • smetana, sůl a pepř na dochucení
  • nachos

Na másle a oleji orestujte nasekanou cibulku, šalotku a česnek. Přidejte kukuřici a na kostičky nakrájené brambory, orestujte. Poté zalijte drůbežím vývarem. Vařte doměkka, asi 8 minut. Rozmixujte v krém, dochuťte smetanou, solí a pepřem. Podávejte s kousky kuřecího masa, petrželkou a nachos.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Nezanedbávejte o víkendu své přátele. Přijměte jejich pozvání na návštěvu nebo pro ně připravte nějaký zajímavý program. Každopádně si ale dejte pozor na známá individua, jež z vás budou…

Nejčtenější články

Články odjinud