Mořské ryby jsou nejen zdravé, ale také hrozně dobré! Poradíme vám, jak za chvilku vykouzlit zlatý hřeb vaší víkendové tabule.
Pražma se zeleninou v papilotě
4 porce - příprava: 30 minut
- 2 středně velké pražmy (nebo 4 malé)
- sůl a pepř
- 250 g cherry rajčátek
- 4 jarní cibulky
- 250 g cukrového hrášku
- 1 kořen fenyklu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 limetky
Očištěné a vykuchané ryby položte na pečicí papír. Osolte je, opepřete, obložte rajčátky, cibulkou, hráškem a plátky fenyklu. Zakapejte olivovým olejem. Pečlivě zabalte pečicím papírem a uzavřete kolíčky na prádlo nebo provázkem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte podle velikosti ryby 15 až 20 minut. Poté opatrně rozbalte, zakapejte limetkovou šťávou a podávejte s čerstvým pečivem.
Pečený mořský vlk s kapary
4 porce - příprava: 30 minut
- 2–4 mořští vlci
- sůl a pepř
- 200 g másla
- plocholistá petržel
- 20 kaparů
Očištěným a vykuchaným rybám nařízněte zlehka kůži. Osolte je, opepřete a přendejte na pekáč. Rozehřáté máslo dochuťte solí, pepřem, nadrobno nasekanou petrželovou natí a kapary. Směsí potřete ryby. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Makrela vařená v páře
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 makrely
- sůl a pepř
- plocholistá petržel
- koriandr
- 1 lžíce olivového oleje
- výhonky z klíčků červené řepy
ZELENINA:
- 12 cherry rajčátek
- 8 zelených chřestů
- 1/2 kořenu fenyklu
- 4 mrkve
- 4 šalotky
LÁK:
- 200 ml bílého suchého vína
- 2 jarní cibulky
- plocholistá petržel
- koriandr
Očistěte a vykuchejte makrely, můžete odříznout i hlavy. Osolte je a opepřete. Vložte na pečicím papírem vyložený horní díl bambusového pařáku. Posypte petrželí a koriandrem, zakápněte olejem. Do spodního dílu naskládejte celá rajčátka a chřest a zbytek nakrájené zeleniny.
Připravte si lák: do pánve wok nalijte 250 ml vody a 200 ml vína, přidejte nasekané cibulky, petržel a koriandr. Přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vložte do pánve vrchní část pařáku s rybou, zaklopte pokličkou a vařte v páře přibližně 10 minut.
Poté pod rybu vložte spodní díl se zeleninou a vařte dalších 5 až 8 minut. Makrely podávejte se zeleninou a zredukovaným lákem.
Šafránové soté s lososem
4 porce - příprava: 40 minut
- 400 g lososa bez kůže
- 400 g jasmínové rýže
- 60 g másla
- 4 šalotky
- 300 ml bílého suchého vína
- 20 kaparů
- 1–2 chilli papričky
- 8 cherry rajčátek
- 2 bobkové listy
- 150 ml rybího vývaru
- 20 vláken šafránu
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
- 400 ml smetany ke šlehání
Lososa nakrájejte na menší kousky. Rýži uvařte podle návodu. Na másle orestujte nadrobno nasekanou šalotku (pozor, nepřipalte ji). Zalijte vínem a nechte zredukovat na 20 %. Potom vmíchejte nasekané kapary, chilli papričky, přepůlená rajčátka, bobkové listy a zalijte vývarem. Zredukujte na polovinu. Přidejte lososa, šafrán, sůl, pepř a nasekaný koriandr. Přiveďte k varu a vařte 2 minuty, nakonec zjemněte smetanou a vařte ještě 3 minuty. Podávejte s rýží.
Smažená treska v pivním těstíčku
4 porce - příprava: 35 minut
- 600 g tresky
- 3 vejce
- 2 lžíce piva
- plocholistá petržel
- sůl a pepř
- hladká mouka a strouhanka na obalení
- olej na smažení
Filety tresky nakrájejte na menší kousky přibližně 5 x 3 cm velké. V míse smíchejte vajíčka s pivem, nasekanou petrželí, solí a pepřem. Rybu obalte v hladké mouce, poté v těstíčku a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D.