Máte rádi chutné, zdravé a snadné recepty k obědu či večeři z pár ingrediencí, jejichž příprava vám nezabere spoustu času? Hodí se zejména přes týden, kdy se většině z nás u sporáku stát nechce, nebo na to prostě není čas. Plněné pity patří k jedněm z nich. Jejich náplň si můžete obměnit podle svého gusta nebo podle toho, co objevíte v ledničce.
Ingredience
Na těsto:
- 200 g hladké mouky na kynutá těsta či na pizzu s vysokým množstvím lepku, díky kterému vám těsto půjde dobře zpracovat a po upečení budou pity krásně křupavé
- 170 g řeckého jogurtu
Při nákupu surovin si pohlídejte, že kupujete kvalitní jogurt s vyrovnaným obsahem tuku a množstvím vápníku okolo 150 mg na 100 g. Zajistíte si tak jeho doporučené denní množství ve stravě a zároveň uděláte i něco pro kvalitu svých kostí.
Na náplň:
- 100 g nadrobeného sýra feta
- 2 PL čerstvého sýra
- 100 g spařených listů baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- čerstvý pepř
- bazalkové pesto k dozdobení
Postup
K přípravě těsta stačí ručně zapracovat jogurt do mouky a vytvarovat hladké těsto. Rozdělte ho na čtyři kousky a utvořte placky. Doprostřed dejte náplň a pořádně placku zabalte po vzoru šátečku, ale dejte pozor, aby náplň nebyla vidět. Pak placku opečte na pánvi z obou stran. Náplně lze obměňovat, třeba vyměnit špenát s fetou za červenou řepu s kozím sýrem nebo využít cokoliv, co máte v ledniččce a co je potřeba zpracovat. Sytější pokrm vytvoříte, použijete-li do náplně maso, třeba to, které vám zbude z pečeného kuřete.