Taky už nevíte, co pořád vařit? Navíc, aby to bylo aspoň na dvě jídla a děti si to mohly ohřát, když pracujete? Skvělou volbou jsou husté, vydatné polévky a mezi nimi září klasická gulášovka. Recept podle pana Cukteky je jednoduchý – najdete ho i na videu v úvodu článku.
Klasická gulášovka! Kdy jste ji měli naposledy? Jedna z nejlepších českých polévek. Úsporná, vydatná a pokaždé nesmírně dobrá. V sychravém podzimním dni nastává ten správný čas se k ní zase vrátit. Pro děti ji můžete udělat méně ostrou a dospělí si ji jednoduše dokoření.
Ingredience
300 g hovězího masa (přední, ořez)
1 l hovězího vývaru
250 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce protlaku
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř
Postup
Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut). Zvyšte plamen. K cibuli přidejte maso, okmínujte, osolte a orestujte spolu s cibulí. Maso bude pouštět šťávu, která se bude postupně odpařovat a mírně připékat na dně hrnce (to je dobře). Restujte tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevyvaří a na dně hrnce nezbude nic jiného než připečená zlatohnědá šťáva a tuk (to je ono „vyrestovat na tuk“ z kuchařek).
V tu chvíli přidejte protlak a prolisovaný česnek. Společně promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte mouku s mletou paprikou a znovu promíchejte. Vše zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k pomalému varu. Povařte asi 15 minut. Poté přidejte brambory, majoránku a uvařte do změknutí. Celý postup najdete i na videu v úvodu článku.
Recept je z pořadu Recepty pana Cuketky televize Mall.tv.