Rychlý oběd nebo večeře: Klasická gulášovka nasytí a děti si ji ohřejí samy

Taky už nevíte, co pořád vařit? Navíc, aby to bylo aspoň na dvě jídla a děti si to mohly ohřát, když pracujete? Skvělou volbou jsou husté, vydatné polévky a mezi nimi září klasická gulášovka. Recept podle pana Cukteky je jednoduchý – najdete ho i na videu v úvodu článku.

Klasická gulášovka! Kdy jste ji měli naposledy? Jedna z nejlepších českých polévek. Úsporná, vydatná a pokaždé nesmírně dobrá. V sychravém podzimním dni nastává ten správný čas se k ní zase vrátit. Pro děti ji můžete udělat méně ostrou a dospělí si ji jednoduše dokoření. 

Ingredience

300 g hovězího masa (přední, ořez)
1 l hovězího vývaru
250 g brambor
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce protlaku
2 lžíce mouky
1 lžíce majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl, pepř

Postup

Maso nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte sádlo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném plameni ji nechte pomalu zezlátnout (asi 10 minut). Zvyšte plamen. K cibuli přidejte maso, okmínujte, osolte a orestujte spolu s cibulí. Maso bude pouštět šťávu, která se bude postupně odpařovat a mírně připékat na dně hrnce (to je dobře). Restujte tak dlouho, dokud se všechna šťáva nevyvaří a na dně hrnce nezbude nic jiného než připečená zlatohnědá šťáva a tuk (to je ono „vyrestovat na tuk“ z kuchařek).

V tu chvíli přidejte protlak a prolisovaný česnek. Společně promíchejte a jen krátce orestujte. Hned poté přidejte mouku s mletou paprikou a znovu promíchejte. Vše zalijte vývarem, promíchejte a přiveďte k pomalému varu. Povařte asi 15 minut. Poté přidejte brambory, majoránku a uvařte do změknutí. Celý postup najdete i na videu v úvodu článku. 

Recept je z pořadu Recepty pana Cuketky televize Mall.tv.

Doporučujeme

Články odjinud