Rychlý recept: Jahodová vitamínová bomba

Rychlý recept: Jahodová vitamínová bomba

Máte pocit, že vám život utíká mezi prsty a vy nemáte čas na nic, ani na snídani? Připravte si koktejl, který vás nabije energí a dodá vám dobrou náladu.

Jahodový koktejl

Energetická hodnota v 1 porci: 1240 kJ/295 kcal

50 g bílého řeckého jogurtu

150 ml polotučného mléka

100 g jahod

30 g ovesných vloček

1 lžicka (5 g) medu

Postup: Jahody opereme, zbavíme stopek a dáme do mixéru s ostatními ingrediencemi. Vše rozmixujeme a podáváme ve vysoké sklenici ozdobené jahodou.

Tip: Jahody mužete střídat se sezonním ovocem – tento koktejl bude skvělý také z borůvek, meruněk, s banánem.

Extra tip: Pro ženy, obzvlášte v menopauze, přidejte lžičku lněných semínek.

Jahody

Obsahují z 87 % vodu, lehce stravitelnou vlákninu a obrovské množství vitaminu C, které je srovnatelné s citrusovými plody. Podporují krevní oběh a snižují příznaky nachlazení. No a podle výzkumu jahody lidé konzumovali již v době kamenné.

Ovesné vločky

Vyrábějí se rozdrcením ovesných zrn. Mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku. Obsahují také fosfor a lecitin. Jsou lehce stravitelné a díky lehce rozpustné vláknině dokážou regulovat cholesterol a glukózu v krvi. Podle vědeckých studií konzumace jedné misky ovesných vloček denně dokáže snížit krevní tlak, blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.

Řecký jogurt

Oproti obyčejnému jogurtu je hustší, hutnější a díky vyššímu obsahu tuku je i lahodnější. Jezte jej však s mírou. Skvěle zasytí a díky trávení bílkovin pomáhá tělu v boji s váhou. Navíc jako jogurt obsahuje tělu prospěšné probiotické látky.

Doporučujeme

Články odjinud