Tuhle pomazánku znám od své babičky, jen jsem ji trochu vylepšila. A tak doufám, že obzvlášť teď na jaře bude chutnat i vám.
Babiččina pomazánka
V 1 porci: 896 kJ/213 kcal
Ingredience na 4 porce:
250 g polotučného tvarohu
2 lžíce (20 g) nasekaných vlašských ořechů
6 (60 g) ředkviček
50 g červené cibulky (můžete nahradit jarní cibulkou)
sůl
pepř
čerstvá řeřicha
4 celozrnné housky
Postup:
Tvaroh ušleháme v misce se solí a pepřem, přidáme nasekanou cibulku, na kousky nakrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky a nasekané vlašské ořechy. Promícháme. Mažeme na čerstvé celozrnné pečivo a zdobíme podle fantazie ředkvičkami, vlašskými ořechy nebo jemnou naklíčenou řeřichou.
Tip: Místo ředkviček můžete použít také kedluben.
Červená cibule
O používání cibule jsme se mohli dovědět už ze starověkých sumerských tabulek a její pravlastí je zřejmě Střední Asie. Červená odrůda obsahuje prospěšné antioxidanty. Najdete v ní i látky, které podporují detoxikaci a úbytek váhy.
Sirná směs v cibuli snižuje i cholesterol a zrychluje metabolismus tuků. Je nabitá chromem, který snižuje krevní cukr. Podle zahraničních studií je konzumace 2–3 červených cibulí týdně též prevencí proti některým druhům rakoviny.
Ředkvičky
Pocházejí pravděpodobně z Asie, ale již ve starověkém Egyptě byly základní potravinou dělníků při stavbách pyramid. Obsahují hořčičné oleje a silice, které sice mohou za štiplavou chuť, ale v těle působí blahodárně. Zabraňují množení nežádoucích bakterií v trávicím traktu a bojují proti nadýmání a průjmům. A pokud je budete konzumovat zjara, posílíte svou imunitu. Kdyby vás ředkvičky příliš pálily, zkuste je na chvíli namočit do studené vody.
Vlašské ořechy
Plody ořešáku královského byly nejspíš konzumované již v dobách neolitu. Obsahují vitamin E, omega-3 mastné kyseliny i vitaminy B1 či B6, hořčík, měď a zinek. Patří k potravinám, které jsou nejvhodnější při dietě, udržují nízkou hladinu cholesterolu, jsou cenné pro zdravé vlasy a pokožku a posilují činnost střev.