S chytrými pomocníky je podzimní úklid hračka

S chytrými pomocníky je podzimní úklid hračka

Aby byla naše zahrada v dobré kondici, je potřeba ji pravidelně uklízet. A právě podzim, kdy zápolíme se spadaným listím, prostříhanými větvemi a plískanicemi může být zatěžkávací zkouškou. Se správnými pomocníky to bude snazší.

Vysavače a fukary Náš život ovládla mechanizace a osvědčené, ale zastaralé, ruční náčiní stále častěji nahrazuji moderní stroje, které práci odvedou efektivněji, pohodlněji a hlavně rychleji. To je i případ zahradních vysavačů, které rychle vytlačují tradiční hrábě a košťata. Zahradní vysavač, který zároveň slouží jako fukar, nafouká listy na hromadu a následně je pak pohodlně vysaje do objemného vaku, který má obsluha na rameni. Zbytečné námahy při tahání těžkého břemena se není třeba obávat. Stačí si vybrat stroj vybavený rozmělňovacím zařízením. V něm silný proud vzduchu žene listí přes speciálně upravené lopatky ventilátoru, který listí rozmělní a tak sníží jeho objem až o 90%. Mimo úklid listí se dá vysavač stejně době využít i v zimě na odfoukání čerstvě napadaného sněhu. Moderní vysavače mají objemné vaky se speciálním rozmělňovacím zařízení, které redukuje objem vysávaného listí až o 90%.

Drtiče Na každé zahradě zůstává po prostřihávání stromů, sestřihu živých plotů a keřů halda větví, větviček a kůry a my musíme řešit jak se jich zbavit. Starý osvědčený způsob pálení je na většině míst pod vysokou pokutou zakázaný, protože nikdo o štiplavý kouř a nebezpečný otevřený oheň nestojí. Mnohem výhodnější a ekologičtější je odpad rozdrtit v drtič nebo štěpkovači a získaný produkt dále zužitkovat a zhodnotit. Klasické a nejrozšířenější jsou zahradní drtiče a štěpkovače s elektrickým motorem. To znamená, že je stačí zapojit přes elektrickou šňůru k 220 voltové zásuvce a můžete se pustit do práce. Na výběr jsou různě výkonné motory, které dokáží zpracovávat větve o průměru až 45 mm. Benzínové stroje jsou pak ještě výkonnější. Mají robustnější konstrukci a dokáží likvidovat větve až do průměru 80 mm. Produkt, který se při tomto zpracování získá, se dá výhodně využít. Jemná drť poslouží jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo jako základ kompostu. Větší kousky se hodí na otop v krbech nebo krbových kamnech.

Produkt získaný zpracováním větví v drtiči Atika se dá dobře zužitkovat například jako mulčovací materiál na obsypání záhonků a keřů.

Kompostéry Na každé zahradě po celý rok vzniká spousta drobnějšího rostlinného odpadu jako je například posekaná tráva, listí, plevel nebo malé větvičky. Většina obcí sice pravidelně přistavuje velkoobjemové kontejnery, ale vyhodit odpad tam je škoda. Mnohem lepší je ho zužitkovat, protože správným zpracováním, tedy kompostováním, lze získat kvalitní a osvědčené přírodní hnojivo. Kompost dnes už nemusíte být nevábně vonící místo, kterému obětujete kus zahrady. Stále oblíbenější jsou stavebnicové kompostéry vyrobené z recyklovaného polyetylénu, které navíc proces zrání biomasy uspíší. Jejich výhodou je jednoduché sestavení, variabilní velikosti a dobré odvětrání. Pro ještě rychlejší získání hodnotného humusu je možné do nich přidat urychlovač.

Stavebnicové kompostéry mají zvýšený počet ventilačních otvorů k lepšímu provětrání a praktické panty umožňují „jednoruční“ otvírání a zavírání víka

Myčky Nevíte jak udržet čisté chodníky, terasy nebo dláždění kolem bazénu i v době plískanic a zabránit zbytečnému nanášení nečistot domů? Málokomu se dnes ještě chce při pravidelném úklidu spoléhat na zahradní hadici či rýžový smeták. Lepší je vsadit na tlakovou myčku.Toto malé mobilní zařízením snadno, pohodlně a především rychle odstranit čerstvou i zažranou špínu ze všech zpevněných ploch kolem domu, dlažeb, plotu, vrat, fasád nebo stěn bazénů a dlažeb kolem. Ale využijí ho v podstatě všichni členové rodiny. Stačí připojit některý ze široké škály doplňků a tlaková myčka si stejně dobře poradí i s mytím aut, motocyklů, jízdních kol nebo dalších strojů a nářadí. Čištění silným a přesně mířeným paprskem vody je ve srovnání se zahradní hadicí nejen efektivnější, ale i levnější. Při čištění vysokým tlakem se dá ušetřit až 80% vody.

Při práci s tlakovou myčkou ušetříte nejen čas, ale i 80% vody proti mytí zahradní hadicí.

Foto a zdroj: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud