S domácím kinem si užijete film i z pohodlí domova

S domácím kinem si užijete film i z pohodlí domova

Doba pandemická nás naučila sledovat filmy hezky z pohodí domova. Aby byl filmový zážitek co nejlepší i z vašeho obýváku, je důležité mít tu správnou obrazovou i zvukovou techniku. Zařiďte si domácí kino a už nebudete chtít chodit do kina!

Bez kvalitní televize to nepůjde

První se podíváme na přístroj, který přenáší obraz. Pokud vaše televize ještě neodchází do křemíkového nebe a nechcete si kupovat novou, tak rovnou přeskočte následující řádky k odstavci o zvuku.

Rozlišení televize je alfou a omegou při výběru té ideální TV pro vaše domácí kino. Pojďme si říci, že pokud chcete mít ničím nerušený dokonalý zážitek z filmu, měli byste vždy sáhnout po televizi s co největším rozlišením. Televizi pro domácí kino vybírejte alespoň s rozlišením Full HD nebo ideálně Ultra HD/4K.

Další parametr, který byste měli brát v potaz, je zobrazovací technologie. Která je opravdu ideální pro filmové fajnšmekry? Ten nejlepší obraz vám předají televize OLED, dostanete živý obraz s přirozenými barvami a černou, která je opravdu černá. Jen počítejte s tím, že si za takovou televizi připlatíte. Velmi kvalitní a oblíbené jsou OLED Televize LG.

A jak velkou televizi pořídit? Záleží vždy na tom, jaká je vzdálenost mezi TV a gaučem, ze kterého budete filmy sledovat. Musíte ale brát také v potaz rozlišení. Ideální je, pokud je pozorovací vzdálenost mezi gaučem a televizí zhruba 2× až 3× větší než úhlopříčka televize. (Jen si nezapomeňte převést centimetry na palce – většina výrobců u úhlopříček udává délku v palcích.)

TIP: Televize Samsung nebude jen přístrojem, který vám přehraje páteční film. Například televize Samsung The Frame byla navržena tak, aby splnila i funkci uměleckého díla.  V režimu Umění si zobrazíte na televizi obraz svého oblíbeného umělce a nikdo nepozná, že vám na stěně nevisí originál.

Nejdůležitější je kvalitní zvuk

Teď přejdeme rovnou ke zvuku, který dokreslí celkovou atmosféru filmu, na jehož promítání se těšíte celý týden. Chceme mít stejný zvukový zážitek jako v kině? Pak se neobejdete bez kvalitní reprosoustavy. Výběr by se zase měl odvíjet od toho, jak velký obývací pokoj máte. Čím větší prostor, tím větší soustavu budete potřebovat.

Podle počtu kanálů zjistíte, kolik reproduktorů v sadě najdete. Asi nejoblíbenější je 5.1. sestava. Ta obsahuje 6 reproduktorů: centrální reproduktor, subwoofer a 4 sloupky nebo bedny. Centrální reproduktor patří k televizi, čtyři satelity postavte do rohu místnosti a subwoofer (postará se o kvalitní basy) tam, kde máte nejvíce místa. Docílíte prostorového zvuku a budete mít pocit, že se scéna odehrává přímo u vás doma.

5.1 kanálová sestava se hodí pro velké obýváky. Pokud máte menší obývák (nebo menší rozpočet) postačí vám kvalitní soundbar nebo 3.1kanálová reprosoustava. Jak může jedno zařízení nahradit 5 reprosoustav a jejich kvalitní prostorový zvuk? Soundbar v sobě skrývá systém reproduktorů, které využívají virtuálního prostorového zvuku – jednotlivé kanály uvnitř soundbaru jsou různě nasměrované, což vytváří dojem prostorového zvuku. Soundar také vyniká svým designem, můžete si být jisti, že dokonale zapadne do stylu vašeho pokoje.

Nezapomeňte na občerstvení k filmu!

Televizi a kvalitní reprosoustavu máte, je čas se rozhodnout, na který film se dneska budete dívat. Víte, co dokreslí celkovou atmosféru vašeho domácího kina? Přece čerstvý popkorn! Ale ne ten z mikrovlnky, ale z domácího popcornovače. Možná si říkáte, není to jen zbytečný krám, který skončí v rohu skříňky? Ne, neskončí. Jak jednou ochutnáte čerstvý popcorn, už nikdy nebudete chtít ten z mikrovlnky.

Doporučujeme

Články odjinud