S odrážedly PUKY se děti naučí jezdit na kole

S odrážedly PUKY se děti naučí jezdit na kole

Rodiče to znají. Ve dvou letech věku dítěte pomalu vystřídají klasický kočárek mnohem zábavnější vozítka. Sotva si dítě uvědomí, že má své nohy pod kontrolou, už se chytá kde jakého vozítka. A s přibývajícím věkem se postupně prostřídají odrážedla, tříkolky, koloběžky, přes různé káry až po jízdní kola. Jak potvrzují odborníci, nejlépe je začít s kvalitními odrážedly, která jsou stabilní a bezpečná. Dítě se snadno naučí držet rovnováhu a získá orientaci v prostoru. Jaká vozítka vybírat, aby splnila skutečně svůj účel a nepřibylo nám jen další harampádí v domě?

„Dvoukolové odrážedlo neboli odstrkovadlo umožňuje dítěti ve dvou letech učit se a rozvíjet vlastnosti, které později využije při řízení kola. Dítě z odstrkovadla pak plynule přesedne na kolo. Tatínkové jistě ocení, že nemusí za dítětem běhat a udržovat rovnováhu při prvních metrech jízdy bez postranních koleček,“ říká odbornice na sportovní vybavení Jana Klvaňová z firmy Domafit fitness, s.r.o., která zároveň upozorňuje na skutečnosti, kterých by si rodiče měli všimnout před nákupem odrážedla, protože na českém trhu je k dostání řada podobných výrobků s různou kvalitou. Tyto skutečnosti mohou zákazníci najít i na webových stránkách www.domafit.cz.

„Před necelými dvěma roky jsme se rozhodli dovážet do České a Slovenské republiky pohybové zboží PUKY, které je vyrobeno v Německu. Žádný díl nepochází z Asie. Chtěli jsme našim zákazníkům nabídnout to nejlepší z hlediska funkčnosti, bezpečnosti a designu. Při výběru správného odrážedla bychom měli posuzovat stabilitu a zároveň lehkost konstrukce. Hluboce vykrojený rám odrážedla usnadňuje nastupování, vystupování i vlastní jízdu. Podesta mezi řídítky je vhodným místem k odložení nožiček při zvládnutí základů jízdy,“ radí Jana Klvaňová. Dalším předmětem četných diskusí je téma brzd. Podle serveru Nakole.cz nemají brzdy pro děti ve věku 2-3 let valného významu. „Tyto děti intuitivně používají k brzdění nohy a jejich pozornost se zcela soustředí na řízení a udržení rovnováhy. Brzdění rukama není pro ně přirozené a navíc svými prstíky ještě nejsou schopny efektivně dávkovat brzdnou sílu. Pokud potřebují rychle zastavit, mají tendenci křečovitě svírat řídítka, nebrzdit nebo naopak brzdit příliš prudce,“ uvádí odborný cyklistický server.

PRO NEJMENŠÍ ČTYŘKOLOVÁ ODRÁŽEDLA Pro děti od jednoho roku věku jsou určena čtyřkolová odrážedla. Dětské odstrkovadlo je koncipováno tak, aby děti, které udělaly své první krůčky, mohly vyzkoušet a rozvíjet své další schopnosti - vysedání, sesedání, odrážení a řízení. První kvalitní čtyřkolové odrážedlo Wutsch nebo Pukylino vyniká důmyslnou konstrukcí předních kol a řídítek s příjemným ergonomickým sedlem. Díky celkové konstrukci odrážedla se dítě aktivně zapojuje do udržování koordinace a aniž by to vědělo, posiluje celou střední oblast těla. Konstrukce takového odrážedla nebortí páteř a učí lepší stabilitě.

Odrážedlo dokáže současně zapojovat ruce (dítě řídí), oči (dívá se, kam jede) a nohy (odráží a udržují rovnováhu). Na chuť těchto vozítek přišla i dvouletá dvojčata známé cvičitelky Hanky Kynychové Sofie a Alexandra. „Holkám budou v listopadu dva roky, to znamená, že jsou nyní ve věku, kdy s nimi můžeme chodit na procházky. Velmi si oblíbily odrážedla Wutsch, čtyřkolá odrážedla od výrobce Puky. Protože dbáme na zdraví a bezpečnost svých dětí, museli jsme pořídit holkám přilbičky, což byl v tomto věku trošku oříšek. I to však značka Puky vyřešila snadno. A nyní už drandíme kolem našeho domku a po polních cestách blízkého okolí,“ říká s úsměvem energická Hanka Kynychová.

Soutěž s Domafit.cz

Hlavní cenou v soutěži s Domafit.cz je odrážedlo http://www.cyklo-hracky.cz/ctyrkole-odstrkovadlo-pukylino-cervene-155>Pukylino, další cenou jsou http://www.domafit.cz/fitness/reebok/doplnky/reebok-cinka-neopren-3-kg-modra.aspx>neopren činky 3 kg (modrá barva) značky Alex a do třetice http://www.domafit.cz/fitness/reebok/doplnky/reebok-gym-ball-65-cm.aspx>GYM BALL 65 od Reeboku.

Doporučujeme

Články odjinud