S žilkami nebo bez: Jak se jich zbavit?

S žilkami nebo bez: Jak se jich zbavit?

Krátké, tenké, výraznější a viditelnější. Žilky a žíly protkávají naše tělo a některé o sobě dávají vědět nejen tím, že je vidíme. Na jejich odstranění se specializují dermatologové a žilní chirurgové.

Spíše jako vadu na kráse vnímáme rozšířené žilky v obličeji. Nejčastěji se objevují na tvářích a v okolí nosního chřípí. V podobě metliček se s rozšířenými drobnými žilkami můžeme setkat i na dolních končetinách, velmi často v okolí kotníků.

Důvodů, proč dochází k rozšíření žilek a metliček, je více. Nejčastěji jde o genetické dispozice, vysoký krevní tlak nebo časté střídání pobytu v zimě a horku. Na vině mohou být i hormonální změny. „Rozšířené žilky a drobné pavoučkovité névy je možné odstranit laserem. Dnes existuje několik typů laserů podle druhu žilek. Lze využít i sklerotizaci, spíše však mimo oblast obličeje. U lidí se sklonem k tvorbě metliček je možné preventivně nebo jako podpůrnou léčbu aplikovat dermokosmetické přípravky,“ říká MUDr. Ludvika Záhořová z Polikliniky Na Národní v Praze 1.

Rozšířené žilky, metličky a pavoučkovité névy ve svých počátcích nejsou zdravotním problémem, nebolí a neohrožují člověka na životě, ale jsou prvkem, který ruší estetický dojem z obličeje. Jejich odstranění patří do rukou zkušeného dermatologa či lékaře zabývajícího se fl ebologií nebo estetickou medicínou.

Jak je schovat

Rozšířené žilky v obličeji neschová každý make-up. Pokud žena trpí tímto problémem, měla by vybírat hutnější make-upy a korektory s vyšší krycí schopností. Některé kosmetické řady vyrábějí kosmetiku určenou pro péči o pleť zasaženou rozšířenými žilkami.

Pozor na sluníčko

Rozšířené žilky zhoršuje i působení UV paprsků, tedy sluneční záření. Ženy se sklonem k tvorbě rozšířených žilek v obličeji by tak měly pravidelně používat krémy s UV filtrem. Při pobytu v přírodě, na horách, u moře a podobně, jsou vhodné přípravky s vyšším UV filtrem, při pobytu ve městě stačí krémy s nižším filtrem. Některé kosmetické značky nízkými UV filtry, které stačí pro ochranu pleti při běžném pohybu ve městě, vybavují i denní krémy.

Nehezké ozdoby nohou

Křečové žíly (odborně varixy) nejsou ničím novým, lidské pokolení trápí celé věky. Ovšem to, co je v souvislosti s varixy nového, je možnost jejich odstranění a pokroky v jejich léčbě. „V minulosti byla radikální léčba křečových žil omezená na klasické chirurgické odstranění. Pokrok v medicíně dnes ovšem nabízí více možností,“ uvádí doktorka Záhořová.

Křečové žíly se nejčastěji objevují na dolních končetinách. V první fázi prosvítají kůží v podobě rozšířených namodralých žil. Pokud není včas zahájena léčba, problém postupuje a žíly začínají být stále nápadnější, vystupují na povrch a začínají vytvářet uzly. „V Evropě je výskyt křečových žil poměrně značný.

Častěji jimi trpí ženy. Čísla uvádějí, že 40 až 50 procent žen z dospělé populace trpí varixy. V případě mužů jde o 20 až 30 procent dospělé populace. Častější vznik u žen je dáván do souvislosti s těhotenstvím, které klade na dolní končetiny zvýšené nároky, a s hormonálními změnami doprovázejícími nejen graviditu, ale i klimakterium. Oba tyto životní úseky žen jsou považovány za rizikový faktor,“ popisuje lékařka.

Efekt zemské gravitace

Ne náhodou křečové žíly postihují dolní končetiny, je to jakási daň za to, že se člověk během svého vývoje vzpřímil a postavil na „zadní“. „Při objasnění důvodu vzniku křečových žil je v prvé řadě důležité si vysvětlit, jak funguje krevní zásobení dolních končetin. Okysličená krev, tedy krev přicházející směrem od srdce, je přiváděna tepnami. Odkysličená krev, tedy krev, která proudí k srdci, je vedena žílami. Za normálních podmínek s odtokem žilní krve není problém, protože zdárný odtok krve z dolních končetin k srdci zajišťují smršťující se svaly a dobře fungující chlopně (takzvaná žilně-svalová pumpa), které brání zpětnému toku krve. Ovšem v případě, že dojde k nefunkčnosti těchto chlopní a ty se začnou nedomykat, část krve vlivem zemské gravitace neodtéká směrem vzhůru tak, jak by měla, a začne se v žilách hromadit. Pokud se k městnání přidá i nedostatečně pevná žilní stěna, vznikne křečová žíla,“ popisuje lékařka. Jednoduše řečeno, křečové žíly vznikají v důsledku přetlaku žilního systému dolních končetin (tzv. žilní hypertenze).

Tíha v nohách i bolest

Křečové žíly vznikají postupně a v začátku svého vzniku nejsou ani příliš nápadné. „První, co pacienti postřehnou, bývá pocit těžkých nohou. V této fázi mohou být žíly mírně znatelné a prosvítají kůží,“ říká lékařka. „Tíha nohou se však postupně mění v bolest a křeče – právě ony jsou tím, co nepěkným žilám dalo název. V této fázi už žíly bývají nápadné.

Neléčený stav se samozřejmě stále zhoršuje a může vést až ke vzniku bércových vředů. Přestože v počátku je onemocnění spíše problémem estetickým, s jeho rozvojem se mění v problém zdravotní, který může být velmi závažný,“ varuje MUDr. Záhořová. Křečové žíly jsou problémem, který v současné době má své řešení. Pro úspěch léčby je však důležité neodkládat návštěvu lékaře a přijít včas. V rané fázi onemocnění je vhodné nošení elastických punčoch. V této fázi je vhodná i aplikace gelů a mastí proti otoku a bolesti. „Součástí léčby je i podávání léků, takzvaných venofarmak, jejichž smyslem je zpevnění žilních stěn. Nutné je samozřejmě také dodržování režimových opatření typu procvičování nohou, polohování dolních končetin do zvýšené polohy a podobně,“ popisuje lékařka. Terapie je samozřejmě možná i v případě rozsáhlých varixů. Nejstarší možnou metodou odstranění křečových žil je chirurgické vyjmutí. Moderní medicína však nabízí i léčbu pro pacienta méně zatěžující. V současné době se využívá nitrožilní laser, který žílu zničí zevnitř, pomocí termokoagulace, kdy se laserový paprsek naváže na hemoglobin či molekuly vody v závislosti na vlnové délce laseru, díky čemuž dojde k tepelné destrukci žíly. Jeho použití je spolehlivé a bezpečné a umožňuje rychlou rekonvalescenci. Křečové žíly menšího rozsahu, zhruba do průměru 4 milimetrů, je možné odstranit sklerotizací, tedy tak, že se do žíly vpraví látka, která ji zevnitř naruší, čímž dojde k jejímu zničení a zániku. Zničenou žílu během několika týdnů vstřebá organismus. Po ošetření křečových žil je nutné po dobu 2–6 týdnů nosit elastické punčochy.

Dva druhy křečových žil

Odborníci rozeznávají dva druhy křečových žil. První typ vzniká primárně, z důvodu oslabené žilní stěny. Druhý vzniká sekundárně, v důsledku jiného onemocnění. Tak je tomu například u hluboké žilní trombózy, která je příčinou následného rozšíření žil. Zatímco u prvního typu křečových žil existuje řada možností terapie, u sekundárních křečových žil jsou možnosti medicíny omezené.

Proč vznikají v těhotenství?

Křečové žíly jsou pro mnoho mladých žen nepěknou vzpomínkou na těhotenství. „Prvním důvodem častého vzniku varixů v době gravidity je zvýšený nárok na krevní oběh, který souvisí s růstem plodu v děloze,“ říká MUDr. Záhořová. Druhý pak souvisí s hormonálními změnami doprovázejícími těhotenství. „V době těhotenství dochází ke zvýšení hladin hormonu progesteronu. Úlohou tohoto hormonu je připravit organismus ženy na porod, respektive připravit porodní cesty na průchod plodu. Toho je dosaženo částečným rozvolněním měkkých tkání. Toto rozvolnění bohužel zasahuje i žilní stěny, které v době gravidity ztrácejí svou pružnost a pevnost. Tím je položen základní kámen vzniku křečových žil,“ vysvětluje lékařka.

Co zhoršuje rozšířené žilky v obličeji: • pobyt v přetopených místnostech • časté pití kávy • kožní napářky a termomasky • vysoký krevní tlak • prudké změny tepla, přechody ze sauny do mrazu Rizikové faktory vzniku varixu • dědičné zatížení (až 90 % křečových žil vzniká z důvodů genetického zatížení) • nadváha • gravidita • klimakterium • dlouhé stání, dlouhé sezení • vysoké zatěžování dolních končetin • vysoký krevní tlak

Prevence křečových žil: • normální váha • fyzická aktivita • absence extrémně dlouhého stání a sezení • cvičení dolních končetin se zvedáním nohou nad hlavu pro podporu správného odtoku krve • sprchování chladnější vodou • omezení pobytu ve velkém horku (např. v sauně)

Doporučujeme

Články odjinud