Sabina Laurinová: Posilovny jsou mučírny, nechodím tam!

Sabina Laurinová: Posilovny jsou mučírny, nechodím tam!

I po dvou dětech má skvělou postavu, intenzivně pracuje a navíc se stíhá věnovat rodině. Zajímá vás, jak to zvládá, který sport má nejraději a čím krmí své dvě dcery a manžela?

Vypadáte pořád skvěle. Bojovala jste někdy s kily navíc?

Asi jenom v období dospívání. Byla jsem plnější, taková víc ženská, ale nebyla jsem tlustá. Postava je podle mě hlavně záležitost genů a v tom případě nemám být po kom oplácaná.

Omezovala jste se nějak v době těhotenství?

Ne. A vůbec jsem o tom nepřemýšlela. Žila jsem normálně jako předtím a hned po porodu šla kila okamžitě dolů. Mnoho kamarádek mi v legraci závidí, ale ono to může být za deset dvacet let všechno úplně jinak. Třeba si můj organismus řekne, že už mi nebude takhle pomáhat. I já bych ráda měla pár kilo navíc, hlavně abych doplnila vršek plavek. (směje se)

Řešila jste někdy svůj jídelníček s odborníky?

Ani ne. Od doby dospívání se držím hesla všeho s mírou. A to neplatí jenom o jídle. Existuje spousta různých názorů na zdravý životní styl a zdravou stravu. Pro mě platí klasická věta: tělo si řekne, co potřebuje. Když se naučíte poslouchat ho, myslím, že není důvod fanaticky studovat veškeré informace o jídle a striktně se vyhýbat veškerým špatnostem.

Co myslíte těmi špatnostmi?

Třeba sladké. Já si bez sladkého koláče neumím představit ráno. Na druhou stranu to kompenzuju hořkým čajem. Nebo třeba špekáčky. Když se jednou za čas dostanu do nějaké hospody na venkově, zbožňuju objednat si pivo a utopence s cibulí. Nikdy se ale nestane, že bych tímto způsobem hřešila dennodenně.

Kdo u vás doma vaří?

Oba, s partnerem se střídáme. Já jsem spíš na lehčí jídla, Karel preferuje masovou klasiku. Holky mají maso rády, až je musím někdy krotit. Šunku však kupuji zásadně dětskou s vysokým obsahem masa a párkům a uzeninám se vyhýbáme. Mám ráda krůtí maso, králičí maso i ryby, ale přiznám se, že je neumím upravovat tak dobře jako moje maminka. Se smíchem říkám, že bez kuchyně mých rodičů by občas naše domácnost nefungovala.

Také mají vaše holky chuť cpát se hamburgery a pít kolu?

Hamburgery u nás naštěstí nejsou na denním pořádku, ale kola a hranolky lákají. Maju ještě ne, ale Vája často podlehne vlivu okolí i reklamy. Asi jako všechny děti. Jenže co se zakazuje, to taky nejvíc láká. Já se snažím holkám vysvětlovat, proč by některé věci jíst neměly – třeba zrovna hranolky, kolu. Hledám jinou cestu.

Z rodinného alba: Sabina na prázdninách se svými dcerami Valentýnkou a Majou.

Vedete děti ke sportu?

Snažím se, aby byly aktivní. Ale to vlastně ani nemusím. Valentýnka teď nejraději jezdí na koni a i když žokejka z ní asi nebude, je to pro ni momentálně svět, kterým žije ona. Jinak plave, chodí na balet, zkrátka je ve věku, kdy mají holky spoustu zájmů a rády se předvádějí a já se z toho těším. Majolenka je ještě malá. Ale i ona už začíná sestřičce „šlapat na paty“.

Kterému sportu se věnujete vy?

V kondici mě udržují hlavně děti a moje profese. Jsou dny, kdy se zastavím až pozdě večer. Ale to asi každá maminka, která se vrátí do práce. Co se týká tvarování postavy, mám svoji osobní sestavu, která posiluje břišní svaly, ruce i prsa. Stačí protáhnout se deset minut denně. Plavání je jeden z mála sportů, který mě skutečně naplňuje. Nedělám ho nijak pravidelně, ale ve vodě jsem šťastná. S dětmi teď přicházím na chuť i jiným sportům.

To z plavání máte tak vypracované svaly na rukou?

Ne. (směje se) Nedávno se mě ptala moje kamarádka: Ty chodíš do posilovny? Ne, odzvedala jsem dvě děti, to bude tím. Posilovny já nevyhledávám. Říkám tomu veřejné mučírny.

Herečky mají trochu jiný režim než lidé pracující v kanceláři od devíti do pěti. Jak řešíte jídlo během dne?

Herecká profese opravdu nenabízí žádnou pravidelnost, a to se týká i jídla. Pauzy na oběd při natáčení prakticky neexistují a do divadla odcházím z domova obvykle v momentě, kdy mnoho lidí zrovna večeří. Já osobně dobíjím energii většinou až po představení v deset hodin večer. Není to dobře. Ale jiné už to asi nebude. Hladová spát prostě nepůjdu. (směje se)

Máte dojem, že se vám za posledních několik let výrazně proměnily chutě?

Jednoznačně. Tak třeba jako malá holka jsem nenáviděla plněné papriky, boršč a dršťkovou polévku. Dneska bych se po nich utloukla a boršč je pro mě absolutní delikatesa. Vidíte, jak člověk dozrává… „pro mě jsou každodenní posilovnou mé dvě děti a také divadlo!“

Sabina Laurinová

se narodila 8. dubna 1972 v Praze. Vystudovala hudebně dramatické umění na konzervatoři. Byla v angažmá v Divadle na Starém Městě a šestnáct let v Divadle ABC, hostovala v řadě pražských divadel. Dnes ji můžete vidět například v Divadle Kalich nebo od října v muzikálu Popelka na ledě po celé České republice. Má dvě dcery – s Josefem Vojtkem Valentýnu (9) a s MUDr. Karlem Kameníkem Maju (3).

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

Doporučujeme

Články odjinud