Z tohohle skvělého těsta upečete jakékoliv pečivo. Těsto si připravíte v domácí pekárně, pak z něj můžete vytvarovat různé tvary. Pečeme v troubě.
Suroviny:
250 ml mléka
2 žloutky
60 g sádla
1 lžička soli
1 lžička cukru
500 g polohrubé mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Nastavení pekárny: Program Těsto
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme housky, rohlíky a jiné, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut.
Hotové pečivo ihned přendáme z plechu na mřížku.
Ještě nemáte domácí pekárnu a zvažujete její pořízení? Doporučujeme využít srovnávač HledejCeny.cz, díky kterému koupíte domácí pekárnu chleba vždy za tu nejlepší cenu.
Na čerstvé pečivo je nejlepší namazat nějakou výbornou, domácí pomazánku. Recept na pomazánku z červené řepy najdete ve videu: