Herečka Hana Maciuchová 29. listopadu 1945 – 26. ledna 2021 (75 let) Foto: Profimedia

Herečka Hana Maciuchová 29. listopadu 1945 – 26. ledna 2021 (75 let) Foto: Profimedia

Zpěvačka Hana Hegerová 20. října 1931 – 23. března 2021 (89 let) Foto: Profimedia
Herečka Libuše Šafránková 7. června 1953 – 9. června 2021 (68 let) Foto: Profimedia
Skladatel a textař Ladislav Štaidl 10. března 1945 – 31. ledna 2021 (75 let) Foto: Profimedia
Zpěvák a kytarista František Nedvěd 19. září 1947 – 18. července 2021 (73 let) Foto: Profimedia
22
Fotogalerie

Šafránková, Žbirka, Štaidl: Které slavné osobnosti nás opustily v roce 2021?

Smrt si nevybírá, a tak se ani rok 2021 neobešel beze ztrát mezi slavnými osobnostmi. Do hvězdného nebe navždy odešla nejslavnější česká Popelka, královna šansonu, princ Philip i ikona francouzského akčního filmu. Které z hvězd v roce 2021 zhasly jednou provždy?

Hana Maciuchová

Do povědomí diváků se zapsala rolí Anče ve večerníčku Krkonošské pohádky i jako Miriam Hejlová v seriálu Ulice. Za tuto roli se jí podařilo získat hned tři sošky v anketě TýTý. Zásadních rolí ale měla Hana Maciuchová na kontě daleko víc. Herečka měla to štěstí, že v životě potkala opravdovou lásku – herce Jiřího Adamíru, s nímž šťastně žila až do jeho smrti v roce 1993. Mít děti jí však kvůli zdravotním komplikacím dopřáno nebylo. V roce 2017 bojovala Maciuchová poprvé s rakovinou, když jí byl objeven nádor v prsu. Boj tehdy ale bohužel úplně nevyhrála, nemoc zaútočila podruhé, tentokrát údajně na slinivku. Rakovina se nakonec stala herečce osudnou a ta po dlouhém boji se zákeřnou nemocí 26. ledna 2021 zemřela.

Jaké byly největší role Hany Maciuchové? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 7

Hana Hegerová

Hana Hegerová měla na svém kontě nejen stovky písní, které si lidé zpívají dodnes, ale i řadu ocenění. Život ženy, která v roce 2002 obdržela z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy, rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem. Nevyšlo jí manželství s režisérem Daliborem Hegerem, jemuž neplánovaně povila syna Matúše. Nečekaně zahynula i její druhá životní láska, režisér Ján Roháč, a dítě, které s ním čekala, bohužel potratila. Na přelomu 70. a 80. let pak musela do vězení, jelikož jí byla „prokázána“ zpronevěra, nicméně ani s koncem komunismu se jí nepřestávala lepit smůla na paty. Její byt na Staroměstském náměstí shořel a ona přišla téměř o celý svůj movitý majetek. Jako mladá začala zpívat v podstatě z nutnosti, údajně se k tomu nechala přemluvit proto, že potřebovala peníze. Nakonec však patřila mezi nejlepší zpěvačky československé hudební scény a po právu je nazývána královnou šansonu. Poslední léta už se na veřejnosti neobjevovala a s vleklými zdravotními problémy se potýkala delší dobu. Milovaná zpěvačka zemřela 23. března 2021.

Pokračování 3 / 7

Libuše Šafránková

Nebyly by to pravé české Vánoce, kdyby se na obrazovkách neobjevila pohádka Tři oříšky pro Popelku. A právě díky ní se do srdcí českých diváků zapsala Libuška Šafránková. Nebyla to však jen role Popelky, která ji proslavila. Herečka zazářila i jako Malá mořská víla či v komediálních rolích ve filmech Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Vesničko má středisková, Vrchní prchni i Slavnosti sněženek. Zvládala i drama a za svoji roli v oscarovém snímku Kolja získala sošku Českého lva. Před kamerou se často objevovala po boku svého manžela, herce Josefa Abrháma, s nímž jí manželství vydrželo přes čtyřicet let. Šafránková už v roce 2014 onemocněla rakovinou dýchacího ústrojí, v roce 2020 se mluvilo o tom, že se jí nemoc vrátila. 7. června 2021 – v den svých narozenin – byla herečka převezena do nemocnice, kde měla podstoupit lékařský zákrok, zemřela o pouhé dva dny později.

Pokračování 4 / 7

Ladislav Štaidl

Ladislav Štaidl byl známý nejen jako úspěšný skladatel, textař a zpěvák, ale také jako věrný parťák Karla Gotta. Právě po jeho boku se mu otevíraly dveře všude a díky tomu, že napsal Gottovi řadu hitů, se stal brzy slavným. Jeho další vášní pak byly ženy – Štaidl měl pověst milovníka a obdivovatele ženské krásy a život po boku jedné ženy mu byl cizí. Nedokázal být věrný ani svým milenkám, natož svojí manželce. Ženatý byl pouze jednou, a to s podnikatelkou a právničkou Annou, s níž mu i přes jeho zálety manželství vydrželo dlouhých třicet let. K rozvodu ho přiměla až o dvacet let mladší Iveta Bartošová. Jejich bouřlivý a vášnivý vztah trval třináct let a vzešel z něho syn Artur. Ladislav Štaidl v minulosti prodělal onkologické onemocnění, které vedlo k oslabení organismu. Loni onemocněl koronavirem, jeho syn Artur ho nechal 7. ledna 2021 převézt do nemocnice, kde byl okamžitě umístěn na oddělení ARO. Ladislav Štaidl ale boj s koronavirem prohrál.

Pokračování 5 / 7

František Nedvěd

Ve věku třiasedmdesáti let zemřel v neděli 18. července 2021 zpěvák František Nedvěd. Dlouhá léta vystupoval se svým bratrem Janem, byl součástí skupiny Brontosauři, věnoval se také sólové kariéře. Poslední roky života nebyly pro Františka Nedvěda snadné, trpěl vážnými zdravotními problémy, potýkal se s rakovinou plic a její náročnou léčbou. Po prodělané chemoterapii a ozařování se chvíli zdálo, že už bude lépe. Zákeřná nemoc se ale vrátila. Věčné cestování, ponocování a hospodská strava také zanechaly svou stopu v podobě diabetu. Ale jak se František svěřil médiím, líto mu bylo jen to, že neviděl vyrůstat svoje děti. Lidé ho měli za samotáře, ale bylo to jinak. „V podstatě jsem veselý člověk, i když si lidi myslí, že jsem morous. A hraní mne pořád nabíjí, nikdy jsem z něj nebyl unavenej, když nehraju, jsem jako nemocnej,“ svěřil se v rozhovoru pro Český rozhlas Dvojka. Jediné, co do své smrti nestihl, bylo usmířit se se svým bratrem Janem, s nímž ho sice pojila pestrá hudební minulost, ale rozdělily je věčné neshody a hádky. Folková legenda podlehla rakovině plic.

Pokračování 6 / 7

Miro Žbirka

Jedním z největších šoků pro československou hudební scénu byla v loňském roce smrt zpěváka Mira Žbirky. Ten nikdy nebyl typem rockera, který by plnil novinové plátky divokými skandály či mileneckými avantýrami. Držel se v dobré kondici a sám říkal, že nežije zhýralým životem. Jeho jedinou nectností a dopingem současně je prý šálek dobré kávy. Slovenský zpěvák ale neměl na růžích ustláno a prožil i velké životní ztráty. Jednou z největších bolestí byla pravděpodobně sebevražda jeho bratra Jasona. Nevyšlo mu také první manželství, zato s druhou ženou Kateřinou zůstal až do své smrti. Zdravotní problémy trápily zpěváka už delší dobu a prodělal hned několik zápalů plic. Ten poslední se mu bohužel stal osudným. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil,“ napsal Meky Žbirka před časem na svém Facebooku. „Posílejte energii, budu ji potřebovat.“  I když mu energii fanoušci hned začali posílat, Miroslav Žbirka zvaný Meky ve středu 10. listopadu 2021 zemřel. V nemocnici oslavil i 69. narozeniny.

Pokračování 7 / 7

Jean-Paul Belmondo

Nikdy nebyl typický fešák, přesto si Jean-Paul Belmondo podmanil srdce tisíců žen a u nohou mu ležely nejkrásnější herečky světa. Přitom na začátku kariéry o něm mnozí prohlašovali, že je nula, ohyzda a „divnej ksicht“, který nikdy nebude držet v náručí žádnou ženu. Na hereckou školu se dostal až na třetí pokus, předtím o něm neustále říkali, že nemá talent ani potřebnou vizáž. Velmi brzy ale všem vytřel zrak. Stala se z něj hvězda první velikosti, ikona a legenda akčních filmů. Francouzští diváci mu přezdívali Bébel. Proslavil se například filmy U konce s dechem, Bláznivý Petříček, Godard, Muž z Ria a Muž z Acapulca, Zvíře či Veselé Velikonoce. Byl velkým milovníkem žen a sám říkal, že se jich nikdy nedokáže nabažit. K nohám mu padaly hvězdy jako Claudia Cardinale, Sophia Loren či Gina Lollobrigida, ženatý byl dvakrát. Ačkoliv ho netrápily žádné větší zdravotní problémy, zemřel ve věku osmaosmdesáti let 6. září 2021.

Doporučujeme

Články odjinud