Saláty, které vás nakopnou: Zkuste s opečenou karotkou či cizrnou

23. 5. 2019
Tělo si po zimě žádá pořádnou dávku vitaminů a v tom vám nejlépe poslouží dobré jarní saláty. Dopřejte je sobě i rodině v takové podobě, aby potěšily oko a zároveň si všichni pochutnali a neměli brzy hlad.

Salát se slaninou a vejci

Doba přípravy 30 minut, doba pečení 20 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
300 g listového salátu
8 vajec uvařených natvrdo
1 svazek karotky
1 lžíci másla
1 lžíci medu
200 g plátků anglické slaniny
200 g zakysané smetany
sůl, pepř
olivový olej
citronovou šťávu

POSTUP:
Slaninu rozložte na plech vyložený pečicím papírem a opečte ji dokřupava. Karotky podélně nakrájejte a v míse je smíchejte s medem. Pak je opečte na másle tak, aby med trochu zkaramelizoval. Listový salát propláchněte, dejte do mísy a zakapejte olejem a citronovou šťávou. Pak ho rozdělte na talíře. Přidejte křupavou slaninu, opečenou karotku a nakrájená vejce. Nakonec přidejte trochu zakysané smetany a vše osolte a opepřete. 

Salát s krůtím masem a fetou

Doba přípravy 40 minut, doba pečení 15 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
200 g listového salátu
150 g konzervované cizrny
1 červenou cibuli
200 g cherry rajčat
300 g krůtího masa z prsou
sůl, pepř
1 lžíci dijonské hořčice
200 g fety
olej

NA ZÁLIVKU: 
100 ml olivového oleje
1 lžičku dijonské hořčice
1 lžíci nasekané petrželky
1 lžíci citronové šťávy

POSTUP:
Maso naklepejte, osolte, opepřete a z obou stran potřete hořčicí. Pak ho na oleji opečte z obou stran dozlatova. Salát propláchněte a dejte do mísy. Přidejte nakrájená cherry rajčata, nakrájenou cibuli a okapanou cizrnu. Vše promíchejte. Pak přidejte nasekanou petrželku, sůl a pepř. Salát rozdělte na talíře, přidejte maso nakrájené na kousky, rozdrobený sýr a vše pořádně pokapejte zálivkou.

Salát s chřestem

Doba přípravy 30 minut, doba vaření 5 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
200 g polníčku
400 g zeleného chřestu
300 g cherry rajčat
1 lžíci balzamikového octa
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

NA ZÁLIVKU:
4 lžíce řeckého jogurtu
1 lžíci citronové šťávy
sůl, pepř

POSTUP:
Rajčata překrojte, dejte do misky a přidejte balzamiko ocet, olivový olej, sůl a pepř. Z chřestu odkrojte konce a pak ho dejte na 5 minut do vroucí a osolené vody. Do misek nebo na talířky rozdělte polníček a přidejte ochucená rajčata a uvařený chřest. Nakonec ozdobte salát zálivkou připravenou smícháním jogurtu, citronové šťávy, soli a pepře.

Salát s hráškem a tofu

Doba přípravy 30 minut, doba vaření 20 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
500 g mraženého hrášku
1 lžíci másla
hrst lístků máty
2 šalotky
1 chilli papričku
400 g marinovaného tofu s česnekem
sůl, pepř
olej
hrst baby špenátu

POSTUP:
Šalotky nakrájejte nadrobno. Pak je orestujte na másle a přidejte hrášek. Podlijte trochou vody a krátce poduste. Zbylou tekutinu poté slijte nebo nechte odpařit. Směs osolte, opepřete, vmíchejte lístky máty, špenát a nasekanou chilli papričku. Na jiné pánvi opečte na oleji tofu nakrájené na kostičky. Hrášek rozdělte na talířky nebo do misek a nakonec přidejte tofu.

Kuřecí salát s výhonky

Doba přípravy 30 minut, doba vaření 5 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce): 
200 g pečeného kuřete
200 g rýžových nudlí
hrst koriandru
1 snítku máty
150 g bambusových výhonků
100 g hráškových lusků
2 chilli papričky

NA ZÁLIVKU:
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
2 lžičky sezamového oleje
2 stroužky prolisovaného česneku
2 lžíce rybí omáčky
4 lžíce vody
2 lžičky třtinového cukru
šťávu z 1 limety

POSTUP:
Do misky dejte všechny suroviny na zálivku a promíchejte. Koriandr nasekejte a dejte do mísy. Přidejte lístky máty, pokrájené sladké lusky a bambusové výhonky. Vše promíchejte a přidejte nasekané chilli papričky a maso nakrájené na kousky. Rýžové nudle uvařte podle návodu. Rozdělte je do misek, přidejte směs s koriandrem a nakonec vše zalijte zálivkou.

Karotkový salát s fetou

Doba přípravy 30 minut, doba vaření 20 minut 

POTŘEBUJETE (na 4 porce):
2 svazky karotky
8 lžic domácího křupavého müsli
2 lžíce medu
2 lžíce másla
1 granátové jablko
200 g fety
lístky máty
lístky koriandru

NA ZÁLIVKU:
5 lžic slunečnicového oleje
1 lžičku medu
1 lžíci citronové šťávy
sůl, pepř

POSTUP:
Karotku očistěte a smíchejte s medem. Pak ji na másle opečte tak, aby med zkaramelizoval. Rozdělte ji na talíře a na každou porci přidejte müsli, kuličky granátového jablka a ozdobte lístky máty a koriandru. Navrch salátu rozdrobte sýr. Olej prošlehejte s medem, citronovou šťávou a pak směs osolte a opepřete. Zálivkou pokapejte salát a podávejte.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Naplánujte si neděli plnou zábavy a vykročte vstříc rozšiřování obzorů. Do svých aktivit zapojte i děti. Uvidíte, že strávíte společně báječný den. Protějšek je nabroušený. Pokračuje mezi…

Nejčtenější články

Doporučujeme