5
Fotogalerie

Salcburk: Město s duší

Není tak velký jako Londýn ani tak moderní jako Paříž, přesto patří k evropským městům, která stojí zato vidět a jejichž návštěvu si budete určitě pamatovat.

Je to město, na které se budete těšit a které vás určitě nezklame. Přestože není příliš velké, má hodně co nabídnout. Historii, modernu, kulturu, ale také velmi přízemní požitky v podobě sladkých noků nebo ochutnávky mnoha druhů piva v místních pivovarech.

Město bílého zlata

Dříve se Salcburku říkalo „město bílého zlata“, tedy Solnohrad. A právě sůl a správná poloha na křižovatce starých obchodních cest uprostřed Alp mohou za hospodářský rozmach města, jeho bohatství a blahobyt. Díky soli mohli zdejší pánové povolat nejlepší evropské architekty, jejichž zásluhou vznikly opravdu zajímavé světské i církevní stavby, ovlivněné tehdy zvláště barokní architekturou z Itálie. Možná i proto získal později Salcburk přezdívku „Řím severu“.

Město Mozarta

Město proslavil po celém světě vynikající hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, který se v Salcburku narodil. Jeho rodný dům v Obilné uličce (Getraidegasse) je jednou z nejfotografovanějších a nejnavštěvovanějších památek města. Mozart v Salcburku prožil více než dvě třetiny svého života a v tomto období zkomponoval také většinu svých unikátních děl. Dalším slavným salcburským rodákem byl dirigent Herbert von Karajan.

Město památek

Není tu jen Mozartův rodný dům a již dříve zmiňovaná Obilná ulička (s typickými zdobenými vývěsními štíty obchodů), ale také salcburský chrám, františkánský kostel, augustiniánský pivovar, středověký hrad Hohensalzburg z 11. století, zámeček Hellbrunn s vodními hrami a parkem, barokní kostely a barokní zahrada Mirabell a mnoho dalšího. I díky těmto pamětihodnostem bylo historické centrum města zařazeno na Seznam památek UNESCO.

Město kultury

Každoročně se zde koná přes 4000 kulturních akcí. Salcburk je tak prostoupen krásou a uměním, a to nejen ve festivalovém paláci, ale také na každém náměstí i ulicích. Hudební sezonu zde již v lednu zahajuje Mozartův týden, následují Karajanovy festivaly. Vyvrcholením sezony je slavný Salcburský festival. Ale ani na podzim není v Salcburku o kulturu nouze. V říjnu se zde pořádají Salcburské dny kultury, počátkem listopadu patří město jazzu a v prosinci rok uzavírají Adventní zpěvy.

Město lahůdek

Až projdete město křížem krážem, zavítejte třeba do dvou proslulých salcburských kaváren blízko rezidenčního náměstí - k Fürstovi (slavnému výrobci originální čokoládových pralinek - tzv. Mozartových koulí) nebo do Café Tomaselli.

Ochutnejte také salcburské noky, sladkou pochoutku, která se podává s lehoučkým tvarohovým krémem. Pánové zase mohou ochutnat speciální salcburské pivo nebo pochutiny k němu.

A nebojte se, že přiberete, než projdete celé město, nachodíte spoustu kilometrů. Protože v Salcburku je toho k vidění opravdu spousta.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

ČTĚTE TAKÉ:
Dobře padnoucí podprsenka vám zlepší postavu!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud