Salmonelóza může zkazit letní dovolenou! Jak se jí vyvarovat?

Salmonelóza může zkazit letní dovolenou! Jak se jí vyvarovat?

Léto je sice ideální období, kdy si lidé užívají dovolené, ovšem je to taky doba, kdy nám hrozí takzvané letní infekce. K nim patří i obávaná salmonelóza. Může za ni bakterie z rodu Salmonella a obvykle ji dostanete kvůli špatně tepelně upraveným potravinám. Jak se před ní bránit?

Co způsobuje infekci?

Salmonelóza (nebo taky salmonela) je střevní onemocnění, které způsobuje bakterie pocházející od zvířat, která ji nejčastěji mají už za svého života a kontaminují pak vlastní produkty (například vejce). K nákaze dojde tak, že člověk tyhle potraviny sní v syrovém stavu nebo špatně tepelně upravené (třeba v salátu nebo omáčce). Druhým způsobem nákazy je kontaminace při přípravě těchto potravin, obvykle proto, že se nedodrží základní hygienická pravidla.

Rizikové potraviny: Vejce, kuřecí, ale i hovězí maso

Mezi nejčastěji infikované potraviny patří syrové maso (hlavně kuře), syrové mořské plody a syrové vejce. Spousta lidí ale netuší, že nakažené mohou být i ovoce a zelenina. Tam dojde ke kontaminaci především tehdy, když se při jejich krájení použije nůž, který se krájelo předtím maso. Vždy je tedy nutné ovoce a zeleninu nejprve umýt a pak krájet – jiným nožem. Nejrizikovější skupinou, která infekcí onemocní, jsou děti a senioři. Podle odborníků z Mayo Clinic mívají lidé, kteří v létě cestují do exotických zemí, vyšší riziko nákazy.

Hlavní příznaky salmonely nepřehlédnete

Inkubační doba onemocnění je celkem rychlá, od šesti do čtyřiadvaceti hodin. A jako první většinou postiženou osobu postihne vodnatý průjem, ke kterému se může přidat horečka, křeče v břiše či zvracení. Někteří lidé si stěžují na bolesti hlavy a únavu. Jiní lidé ale překvapivě nevykazují žádné příznaky. Pokud se infekci nepodaří zastavit, hrozí dehydratace a život ohrožující komplikace.

Jak se dá salmonela léčit?

Většinou postačí klid na lůžku a dieta. A samozřejmě dostatek tekutin, protože je nutné zabránit dehydrataci. Pokud jde o léky, můžete zkusit obyčejné živočišné uhlí nebo Endiaron, v případě, že hrozí dehydratace, pak také takzvaný rehydratační roztok, který koupíte v lékárně.

Dieta

Nutná je takzvaná šetřící dieta, kdy můžete sice jíst, ale pouze dobře stravitelné potraviny. Mezi zakázané potraviny patří tučná jídla, vejce, smetana, uzeniny, sýry s vysokým obsahem tuku, tučná masa, uzené maso a všechny moučníky a pečivo z kynutého a listového těsta. Určitě nejezte také luštěniny a některé druhy ovoce a zeleniny, které mohou nadýmat. Opatrně také s dochucovadly typu Maggi, sójová omáčka či worcestrová omáčka. Váš jídelníček by měl obsahovat hlavně lehce stravitelné potraviny, jako jsou suchary, vařená rýže a banány.

Jak minimalizovat riziko nákazy

Salmonele můžete samozřejmě předcházet, hlavně tím, že budete dbát na hygienu a budete konzumovat potraviny dostatečně tepelně upravené. V exotických zemích si raději odpusťte konzumaci syrového masa, točených zmrzlin či ovoce, které se nedá oloupat. Pokud se chystáte například grilovat, pak by se maso mělo vždy zpracovat při teplotě minimálně 75 stupňů Celsia po dobu pěti minut.

V létě tedy nejsou zrovna nejvhodnější vejce naměkko, které se vaří 3–4 minuty. Pozor na syrová vejce v majonézách či dresincích, zvláště pokud jsou doma vyráběné. Při krájení používejte raději dvě různá prkénka pro krájení masa a zeleniny a nože pečlivě po použití umyjte.

Doporučujeme

Články odjinud