Sama v nočních ulicích aneb Jak se nestat obětí

Sama v nočních ulicích aneb Jak se nestat obětí

Zažila to už asi většina z nás: Kino s kamarádkou se protáhlo o několik sklenic vína ve vedlejší hospůdce, na diskotéce se nám líbilo tak, že jsme úplně zapomněly na čas, nebo nám prostě jen ujel autobus a teď v nočním tichu rázujeme přes půl města pěšky. Do potenciálně nebezpečné situace se dá dostat snadno kdykoli. Pokud už uděláte tu chybu, že se v noci ocitnete sama venku, nepřidejte další tím, že riziko podceníte.

Třicetiletá Adéla se vracela z firemní večeře. Bylo deset hodin večer a na ulici se pohybovalo celkem dost lidí, takže neměla pocit, že by se měla něčeho obávat. Stačil však krátký úsek neosvětleného chodníku – a najednou ležela na zemi s cizí rukou zakrývající ústa. Během pár vteřin přišla o kabelku, místo ní si odnesla pohmožděniny, modřiny a traumatizující zážitek. Přesto pro ni vše dopadlo ještě dobře. Kabelka se koupí znovu, život nikoli.

Adéla udělala zásadní chybu: podcenila možná rizika a nesnažila se je vyloučit. Vykračovala si na jehlových podpatcích, se sluchátky přehrávače v uších, kabelku nesla volně na předloktí a především – nevěnovala pozornost okolí. Pro potenciálního útočníka tak vysílala jasné signály: snadná oběť, jež se nebude bránit. Přitom stačí málo a násilník, který nesleduje konkrétní osobu, ale cíl si vybírá až náhodně podle příležitostí, zaměří svou pozornost jinam.

Základní pravidlo tedy zní: nevypadat jako oběť. Co to znamená? Samozřejmě některé výhody jsou dané už čistě vašimi tělesnými proporcemi. Menší a drobnější žena působí zranitelněji než vysoká, starší paní je pro lupiče (jde-li mu čistě o krádež) rovněž lákavější než mladá vysportovaná dívka. Fyzické dispozice nezměníte, ale svou vizáží můžete bojovat celkem účinně. Čím tedy útočníka co nejvíc odradit?

Vyzařujte sebevědomí. Opatrná chůze s kradmým ohlížením přes rameno značí, že máte strach. Kontrolujte, co se kolem vás děje, naprosto viditelně a okatě. Klidně se zastavte a otočte. Rázujte svižně a sebejistě, při tom ale buďte ve střehu. Dejte najevo, že víte, co se kolem vás děje a nelze vás překvapit.

Znesnadněte agresorovi útok. Ano, každá z nás chce vypadat dobře. A jít na pracovní večeři v teniskách opravdu nejde. Kde je ale řečeno, že nemůžete cestou domů sbalit lodičky do tašky? Na jehlových podpatcích daleko neutečete a vaše rovnováha je vratká. Útočník si vždy raději vybere ženu v lodičkách než v botách bez podpatku. Nazujte tedy do nočních ulic botasky. Kromě možnosti útěku zaručují i tichou chůzi bez vyzrazujícího klapání. Pokud nosíte dlouhé vlasy, nemějte je rozpuštěné ani v culíku či copu. Uvažte si pevný malý drdol co nejblíže k hlavě nebo vlasy zastrčte pod oblečení. Za rozpuštěnou hřívu nebo culík vás lupič může snadno uchopit. Totéž platí i o výběru oblečení – volné vlající kabáty vyměňte za upnutou bundu. Sundejte si z krku náhrdelníky, řetízky, vše, co by mohlo být útočníkovi nápomocné k vašemu zneškodnění.

Mějte zbraň. Jakmile nesete v ruce nějaký předmět, kterým se můžete případně bránit, nerozhodnutého útočníka odradíte. Ideální je klasický deštník (ne skládací) s kovovou špičkou. Je poměrně dlouhý a útočníka jím můžete aspoň trochu držet od těla. Pokud nic podobného po ruce nemáte, klidně seberte u cesty větev jako hůl. Ačkoli byste se s ní v případě napadení těžko ubránila, agresor dá přednost oběti, která se mu jeví jako snadnější cíl bez jakýchkoli potenciálních překvapení.

Nedávejte důvod k přepadení. Pokud agresor pátrá po oběti s cílem ji znásilnit, je v podstatě jedno, co má žena na sobě (a v tomto textu se znásilněním nezabýváme). Má-li však útočník loupežný motiv, snažte se nezavdat k takovému útoku viditelnou příčinu. Sundejte všechny šperky – ve svitu lamp se zlaté náušnice či prstýnky viditelně lesknou. Krásnou kabelku zabalte do ošklivé staré igelitky a tvařte se, že nesete jen chleba a krabici mléka. Pokud cestujete MHD, nevytahujte lístek z peněženky, ale mějte ho v kapse. Jakékoli potvrzení, že u sebe máte něco cenného, lupiče povzbudí. Naopak žena bez kabelky je celkem neobvyklý úkaz, který ho nemusí jako kořist zaujmout.

Pokud už k přepadení dojde, je samozřejmě nejdůležitější váš život a zdraví a hmotná újma je až to poslední, co byste měla řešit. Jestliže se ale nehodláte s tímto faktem úplně smířit, noste dvě peněženky. Může se stát, že zloděj vám nevyrve celou kabelku, ale zařve na vás, ať mu dáte peníze. Pak vylovte peněženku s menším obnosem a hoďte ji co nejdál od sebe – nikdy ji nepodávejte přímo útočníkovi. Zvyšujete tak svou šanci na útěk a přivolání pomoci.

Závěrečná – a nejdůležitější – rada zní: Buďte v každém okamžiku pozorná a nepřipravujte se zbytečně o některý z důležitých smyslů. Pro pohyb v nočních ulicích zapomeňte na sluchátka v uších stejně jako na smskování za chůze. Sluch a zrak jsou v danou chvíli hlavní a možná jediné zbraně, které máte.

ČTĚTE TAKÉ: MAMINKA.CZ - Web pro těhotné a maminky!


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud