Šampaňské prospívá srdci stejně jako kakao, tvrdí vědci

30. 12. 2009
Šampaňské prospívá srdci stejně jako kakao, tvrdí vědci
Vědci zjistili, že pití šumivého vína má stejně pozitivní vliv na srdce jako kakao. A k tomu si víc užijete.

Tým vedený Dr. Jeremy Spencerem z Univerzity v Readingu zjistil, že šampaňské má stejně kladný efekt na srdce jako červené víno. Obsahuje totiž polyfenolové antioxidanty, o nichž se předpokládá, že chrání před vlivem volných radikálů v těle. Tyto antioxidanty zpomalují vylučování oxidu dusíku z krve, snižují krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních příhod či mrtvice.

"Zjistili jsme, že pár skleniček denně má kladný vliv na žilní stěny. Z toho plyne, že šampaňské může snižovat nebezpečí mrtvice a srdečních chorob. Je to velmi zajímavé," řekl Dr. Spencer reportérům listu Telegraph.

Tento tým vědců zjistil, že i kakao obsahuje hodně polyfenolových antioxidantů, což znamená, že nám třeba šálek horkého kakaa před spaním prospěje.

"Ale přiznávám, že to už není taková zábava," poznamenal ke kakau Dr. Spenser s úsměvem.

Vědci se ujali výzkumu šampaňského, protože se ví, že prospěšné antioxidanty jsou v červeném víně, ale nikoliv v bílém. O šampaňském přetrvávaly pochybnosti, protože toto víno obsahuje jak červené, tak i bílé hrozny. Vyrábí se ze směsi hroznů pinot noir a pinot meuier i jedné bílé odrůdy, konkrétně chardonnay.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Dalo by se říci, že jste profesně rozjetí a jedete si pro další úspěch. Počítejte však s tím, že to nebude úplně snadné. Rozhodně se musíte přizpůsobit kolegům i šéfovi. Týmová práce je…

Nejčtenější články

Doporučujeme