Šampaňské prospívá srdci stejně jako kakao, tvrdí vědci

Šampaňské prospívá srdci stejně jako kakao, tvrdí vědci

Vědci zjistili, že pití šumivého vína má stejně pozitivní vliv na srdce jako kakao. A k tomu si víc užijete.

Tým vedený Dr. Jeremy Spencerem z Univerzity v Readingu zjistil, že šampaňské má stejně kladný efekt na srdce jako červené víno. Obsahuje totiž polyfenolové antioxidanty, o nichž se předpokládá, že chrání před vlivem volných radikálů v těle. Tyto antioxidanty zpomalují vylučování oxidu dusíku z krve, snižují krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních příhod či mrtvice.

"Zjistili jsme, že pár skleniček denně má kladný vliv na žilní stěny. Z toho plyne, že šampaňské může snižovat nebezpečí mrtvice a srdečních chorob. Je to velmi zajímavé," řekl Dr. Spencer reportérům listu Telegraph.

Tento tým vědců zjistil, že i kakao obsahuje hodně polyfenolových antioxidantů, což znamená, že nám třeba šálek horkého kakaa před spaním prospěje.

"Ale přiznávám, že to už není taková zábava," poznamenal ke kakau Dr. Spenser s úsměvem.

Vědci se ujali výzkumu šampaňského, protože se ví, že prospěšné antioxidanty jsou v červeném víně, ale nikoliv v bílém. O šampaňském přetrvávaly pochybnosti, protože toto víno obsahuje jak červené, tak i bílé hrozny. Vyrábí se ze směsi hroznů pinot noir a pinot meuier i jedné bílé odrůdy, konkrétně chardonnay.

Doporučujeme

Články odjinud