ŠÁRKA (33): Mezi mým mužem a jeho rodinou zuří bitva o majetek

SandraN
11. dubna • 13:50

Ano, já to špatně formulovala, vím, že manžel dědí polovinu a dítě dědí rovným dílem taky polovinu, tady jsou ovšem děti dvě, takže správně měl po zemřelém otci dostat každý třetinu z té poloviny. Teď je to snad dobře? Ano, je diskutabilní, nakolik se bratr, co tam nebydlí ani bydlet nechce, podílel na majetku v tom domě krom toho, že tam vyrostl, ale na dědění má nárok a pokud to není žádný živel a adept na vydědění, potom ho docela nefér maminka a bratr obešli. Nikdo neříká, aby jeden zhodnotil dům a druhý za x let, až se bude dědit po matce, natáhl ruku pro svůj díl, tentokrát zvelebený tím druhým bratrem. A že bydlící bratr se zdráhá vložit prachy do majetku, kde mu patří jedna čtvrtina, je docela pochopitelné. Opět příklad z okolí - jeden sourozenec zvelebil celou chalupu po rodičích, kam jezdí často a logicky to chce mít obyvatelné a pohodlné a druhý tam jen jezdí čas od času strávit pár dní a nostalgicky vzpomínat na mládí. Což vždycky skončí hádkou. První sourozenec logicky říká, že už by to dávno spadlo a druhý, že to měl nechat, jak to bylo. Užívat dům chtějí oba. Nikdo toho druhého nechce vyplatit. Další příklad v bleděmodrém - oba sourozenci užívají s rodinami svoji polovinu chalupy, jedni v původním stavu, druzí v rekonstruovaném, první sourozenec si počkal, až ten druhý dá do domu veškeré úspory a nyní změnil názor, už tam jezdit nechce a chce vyplatit. Z čeho asi? Třetí příklad - jeden sourozenec řekl matce, že má zájem její dům zrekonstruovat, ta mu ho dala napsat za tichého souhlasu sourozence druhého /dělejte si, co chcete, mně to je jedno, já radši nic nechci, ovšem jak měl sourozenec dům jistý, přestal za matkou jezdit a bylo vymalováno, jezdil za ní pouze ten asi hodnější, aby nebyla sama/....Ono se říká, že by děti měly být dohodnuty a rozděleny už za života rodičů. Jenomže ty poměry se přece mění, dojde k nemoci - už není zájem starat se o další objekt, dojde k rozvodu - najednou tam někdo potřebuje bydlet, nebo třeba jeden sourozenec zase má zájem druhého vyplatit, ale ten první se své půlky vzdát nechce. Nás naši rodiče porovnali za života. Bylo to celkem jednoduché. Dali oba svým dětem domky po svých rodičích k rekreaci, už se tam nehodlali ke stáru dřít a ponechali si svoje bydlení. Je možné, že se ještě jednou budu divit, až o to jejich bydlení půjde. Kam až to dopracujeme my....

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud