Saunujte se v pohodlí vlastního domova

Saunujte se v pohodlí vlastního domova

Zima je v plném proudu a jaro stále ještě daleko. Ani první jarní měsíce nepřinesou podle dlouhověkých zkušeností zanesených v pranostikách dychtivě očekávané teplo. Dnes už těžko někdo poleze za kamna, ovšem představa sauny je již o něco reálnější. A co teprve taková infrasauna, která se vejde i do průměrně velkého bytu!

Infrasauny fungují na rozdíl od klasických finských saun na principu nikoli horkého vzduchu ale tepelné energie přenášené infračerveným zářením. Nacházejí uplatnění ve zdravotnictví, rehabilitačních ústavech, kosmetických centrech, hotelích. Sportovci jich využívají k rychlé regeneraci sil po náročných výkonech a na palubě raketoplánu je vyzkoušeli i američtí astronauti.

K běžným uživatelům, kteří si chtějí dopřát luxusu infrasaunování ve vlastním domě nebo bytě, je přináší společnost Sapho, tradiční český výrobce koupelen a koupelnového příslušenství. Dodává Infrasauny v několika rozměrových variantách, ta nejmenší si vystačí s plochou jen o málo větší než 1 m2 a bez problémů se tak vejde i do průměrného bytu. Po dohodě je možné zabudovat do kabinky digitální ovládání nebo třeba reproduktory a prohloubit si tak relaxaci poslechem oblíbené hudby.

Celé zařízení nepotřebuje žádný zvláštní zdroj energie, lze jej zapojit do obyčejné zásuvky s běžným napětím 220 V. Jeho spotřeba je stejná jako u lepší varné konvice. Při současných cenách energií je tak infrasauna velmi výhodná i finančně.

Infračervené světlo není pro lidské oko viditelné, jeho součástí je ovšem i tepelná energie, kterou už pociťujeme a to mnohdy velmi příjemně. Na takovém principu přenosu tepla infrazářením fungují i kdysi velmi oblíbené soluxy používané k prohřívání čelních dutin.

Účinky klasického saunování na lidské zdraví jsou známé a nepopiratelné, ovšem ne každý jich může vinou jistých omezení využít. Alergikům nebo kardiakům může zátěžové prohřívání v horké sauně nahradit Infrasauna. Organismus v ní není zahříván vzduchem, jehož teplota se v klasické sauně pohybuje mezi 80°C až 100°C, ale světelným zářením, které stejného tepelného účinku dosahuje již kolem 55°C. Tělo se začne prohřívat mnohem rychleji a to nejen na povrchu, teplo proniká i do hloubky tkání. Následné pocení je tak intenzivnější a umožňuje organismu zbavit se množství škodlivých látek. Kabinu infrasauny nabízí Sapho ve dvou provedeních – ve dřevě ze severského smrku nebo cedru – lavici pak z cedru, olše nebo lípy. Cedrové dřevo je dražší než smrk, ale voní i po 10 letech. V nabídce je i opláštění laminem, jehož výhodou je výběr barevného odstínu hodícího se k ostatnímu interiéru. Dveře Infrasauny jsou z bezpečnostního kouřového skla. Uvnitř kabiny se nastavitelné infračervené teplo (mezi 20°-80°C) rovnoměrně šíří z keramických zářičů. Zářiče nejenže prošly atestem neškodnosti, mají několik bezpečnostních certifikátů, ale byly u nich prokázány i léčebné účinky.

Infrasauna přináší úlevu svalům a kloubům, pomáhá při revmatických potížích i bolestech všeobecně, spaluje kalorie, zotavuje pokožku, odnáší stres a únavu. A v nepřívětivém počasí zahřeje tělo i duši.

Více informací na www.sapho.cz Zdroj: Comunica, a.s.

Doporučujeme

Články odjinud